Япония пуска отново най-голямата си АЕЦ

Японският ядрен регулатор вдигна забраната за работа на най-голямата ядрена централа в страната – „Кашивадзаки-Карива“, управлявана от Tokyo Electric Power – Tepco, предават Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Забраната беше наложена преди две години. Централата може отново да заработи, ако се сдобие и с разрешение от местните власти.

Компанията се опитва да вкара централата отново в действие, за да намали оперативните си разходи, но за целта трябва да получи разрешение и от властите в префектура Ниигата, град Кашивадзаки и село Карива, където е разположена централата. Кога това ще се случи засега не е ясно.

Централата с капацитет от 8212 мегавата не работи от 2012 г., след като заради аварията в АЕЦ „Фукушима“ всички ядрени централи в Япония бяха изключени.

През 2021 г. японският ядрен регулатор забрани на Tepco да пусне в действие „Кашивадзаки-Карива заради опасения за сигурността на централата, но днес промени решението си, тъй като компанията е взела необходимите предохранителни мерки.

Бедната на природни ресурси Япония има интерес да пусне в действия повечето си ядрени централи, за да намали зависимостта си от вноса на изкопаеми горива и най-вече на природен газ, който през 2024 г. трябва да спадне до 58,5милиона тона спрямо 64 милиона тона през настоящата година, посочва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *