Ядрената енергия отново е във фокуса на големите пари

Коментар на енергийния експерт Боян Рашев

От години повтарям, че е само въпрос на време светът да се завърне към ядрения разпад като основен източник на изобилна, надеждна, евтина и чиста енергия за мащабна декарбонизация на електроенергийната система.

Фактът, че Bank of America ѝ отделя такова внимание в публично достъпен доклад показва, че процесът вече върви. Допреди няколко месеца такива данни, графики и аргументи намираха място само в доклади на отделни учени, бутикови инвестиционни къщи или в моя презентация. Днес вече спокойно можем да кажем, че големите пари сменят посоката – а те винаги отразяват и/или определят политическия климат.

Какво показват графиките с няколко думи?

Първо, че ядрената енергия е най-евтина на база разходи за производство (вляво). Когато към слънчевите панели и вятърни перки се добавят батерии за само 4 часа, те стават автоматично най-скъпи. А тези 4 часа всъщност доникъде не стигат, ако нямаш останалите енергийни източници.

Второ, сравнението става наистина показателно, когато се вземат предвид пълните разходи на системата. Тогава става ясно видимо защо цената на тока в Германия умопомрачително расте успоредно с масовото навлизане на слънчева и вятърна енергия – скалата не стига, за да отрази колко скъпо им излиза лудостта по фотоволтаиците. Ядрената енергия видимо е най-евтиният нисковъглероден източник. Заслужава си да се отбележи обаче ценовото предимство на газа и въглищата, които единствени от изброените са в състояние да балансират системата (в отсъствие на големи ВЕЦ).

Трето, ядрената енергия очевидно има най-висок EROI (Energy return on energy investment) в целия си жизнен цикъл. Тук резултатите на слънцето и вятъра ясно показват, че те не могат да захранват съвременната цивилизация.

Нито една от тези графики не е нова – нито за професионалната общност, нито за инвеститорите или политиците. Новината е в това, че най-сетне им се дава публичност от институция като Bank of America. Това отваря пътя към завой в политиката, от който всички се нуждаем, ако искаме процесът на декарбонизация да бъде по-бърз и безболезнен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *