Южна Корея може да строи АЕЦ във Великобритания

Държавната южнокорейска енергийна компания КЕРСО (Korea Electric Power Corporation) преговаря с представители на правителството на Великобритания за изграждането на нова АЕЦ на площадката в Уилфа, край бреговете на Уелс, пише Financial Times.

АЕЦ „Уилфа“ е атомна централа в Уелс, чиито два реактора бяха изведени от експлоатация преди години. През 2019 г. японската компания Hitachi се отказа от плановете си да разработи атомен проект в Уилфа, а в края на март на тази година британското правителство откупи от тях консервираната площадка, заедно с още една за 160 милиона британски лири.

Властите на Острова възлагат нова надежда за реализиране на АЕЦ „Уилфа“, като нееднократно бе съобщено пред медиите, че правителството води разговори с редица потенциални инвеститори.

„Очаква се министърът на ядрената енергетика Андрю Боуи да се срещне с КЕРСО“, коментира британски правителствен служител, като уточни, че „разговорите са все още на много ранен етап“. Същевременно високопоставен служител на корейското правителство отправи предпазлив коментар относно перспективата КЕРСО да закупи площадката, като каза, че изграждането на атомни електроцентрали в Обединеното кралство е „трудно“.

Великобритания е заявила планове за 24 гигавата ядрен капацитет до 2050 г., в сравнение с приблизително 6 гигавата към днешна дата, но само един проект – АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, който се изпълнява от френската група EDF, е в процес на изграждане, но е съпътстван от преразходи и закъснения в графика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *