Искат да наказват успеха ви!

Коментар на икономиста Борислав Боев*

„Време е да преразгледаме плоския данък и да въведем прогресивното облагане“, казва висш международен чиновник. Става въпрос за България.

Безкрайно много съм писал за несправедливостта, наречена прогресивно данъчно облагане. С този обхват държавата буквално ни казва следното: „ще наказваме успеха ви!“ (с вашите пари). А имайки предвид фискалната политика на безумни социални харчове, трупане на бюджетни дефицити и дълг, какво кара нашите височаещи ментори да вярват, че с още повече изземване на пари от хората и бизнеса, ще се подобри фискалната дисциплина на държавата?

Държавата трябва да гарантира националната сигурност, да гарантира правото на частна собственост и лична свобода, да осигури ефикасна съдебна система и задължително да остави хората и бизнеса да работят! Когато се изземват все повече пари от последните два икономически агента, то намалява способността за ефикасно капиталово натрупване и създаването на устойчива икономическа среда.

А и ако менторите бяха прочели по-добре стопанската история на света, щяха да разберат, че най-доброто, което може да се направи за държавната хазна, е да се намаляват данъци, а не да се увеличават. Освен ако не искате отлив на капитали.

*Коментарът е от личния фейсбук профил на Борислав Боев. Заглавието е на Realno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *