Ще има ли 4-дневна работна седмица в България?

Да работиш по-малко, но за същата заплата – такъв експеримент ще проведат в Германия от февруари 45 компании, за да се изследва ефектът на 4-дневната работна седмица.

В Испания също започнат преговори за намаляване на законоустановената работна седмица от 40 на 37,5 часа, предаде АФП.

Компании в Торонто също въвеждат модел, който позволява по-дълги почивни дни и гъвкавост на работата.

Дебатът за новата реалност на пазара на труда е особено актуален и в страни като Англия, Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Литва, Исландия и други, в които някои компании вече предлагат на работниците си повече свобода за сметка на по-висока продуктивност и мотивация.

Възможно ли е такъв модел да се приложи и в България?

Според конфедеративният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров в България към работа само в 4 дни от седмицата ще се премине плавно.
„Този модел обаче ще доведе до нов социален конфликт – между квалифицирани и неквалифицирани кадри“, казва той пред Радио Пловдив.

От името на работодателите Томчо Томов от Българска стопанска камара цитира изследване във Великобритания сред компании, които вече са въвели 4-дневна работна седмица. Една трета от тях отчитат повишаване на приходите и намаляване на разходите за болнични.

Според него с въвеждането на 4-дневна работна седмица работоспособността на човешкия капитал ще се повиши. Томов смята, че този модел ще доведе до неравнопоставеност в отделните сектори – от една страна материалното производство, от друга – сферата на услугите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *