Шкембе чорбата е най-поръчвана за вкъщи

Шкембе чорбата е най-често поръчваната традиционна храна през 2023 г., според статистиката на компанията за доставка на храни и други артикули Glovo за потребителските навици през изминалата година.

Предпочитани в голяма степен остават американската и италианската кухни, а най-популярните ястия са били бургерите, сандвичите (дюнери и гироси) и пицата.

София, Пловдив и Варна са трите водещи града с най-голям брой доставки чрез приложението.

Интересен факт е, че българите все повече предпочитат да избягват опашките в супермаркетите в пиковите часове на деня, като поръчват продукти с доставка до вкъщи. За 2023 г. тенденцията за доставки от супермаркети се е повишила с 46 на сто, като известен ръст се наблюдава при планираните поръчки с доставка в определен час, а също и при поръчките с опция за вземане от магазина. Оказва се, че поръчката с най-много продукти, направена чрез Glovo през 2023 г., е от супермаркет в Перник и включва общо 116 артикула.

Тенденцията за пазаруване на хранителни стоки без необходимост от чакане на опашки нарежда страната ни на трето място в Югоизточна Европа по доставки от супермаркети, веднага след съседните Румъния и Сърбия.

Денят, в който сме поръчвали най-интензивно, е бил 14 февруари 2023 г. За деня на влюбените българите са получавали средно по 35 поръчки в минута чрез Glovo.

Любопитен факт е, че Банкя е сред населените места, в които са оставяни най-много бакшиши на куриерите (приблизително на 1 от 10 поръчки). Градчето се нарежда на второ място, водено единствено от София, като в столицата „Глово“ регистрира най-голям процент поръчки с оставени бакшиши.

Най-голям ръст в търговията на дребно в приложението, която обхваща специализирани магазини, се наблюдава в категорията „Домашни любимци“, където поръчките през 2023 г. са се увеличили със 752 процента спрямо миналата година. Сред най-търсените продукти за животни са били храните за домашни любимци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *