Шипково – тъжната съдба на минералната баня с лековита вода

В България има 47 балнеологични курорта с над 225 находища с минерална вода. Лечебните им свойства са различни и са доказани благодарение на вековни и добре проучени традиции в използването минералните води в страната.

Въпреки устойчивия ръст на интереса на туристите в световен мащаб към балнеотуризма и изключително богатите и добре проучени ресурси от минерални и термални води на територията на цялата страна с голям дебит и нови открития на ресурси, около 50% от тях въобще не се използват.

Част от съществуващите рехабилитационни центрове, които някога са лекували хиляди, не само, че са занемарени и не работят, но и се плячкосват, оставени без охрана.

Такава е тъжната съдба и на минералната баня в село Шипково – един от най-старите балнеокурорти в България в сърцето на Стара планина.

ШИПКОВО

Шипково се намира в Стара планина, на 20 километра западно от Троян. Селото е известно със своите лековити минерални води още от Възраждането и с топлия минерален извор (32 °C/ до 10 литра в секунда) в едноименния курорт, на около 2 км от центъра на Шипково. На територията на курорта се намират две находища на минерална вода с различен физикохимичен състав.

Минералният състав на водата при пиене и лекарско предписание лекува хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни заболявания, хронични язви, гастрити, колити, жлъчно – каменна болест, уратни камъни в бъбреците, след хепатитни състояния и други.

За външно приложение водата в минералната баня в курорта десетилетия наред е лекувала хиляди българи с лечебни процедури. Списъкът е дълъг, сред тях са заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система като артрози, артрити, неврити, дископатии, плексити, състояния след фрактура на костите, ортопедични и травматологични заболявания като миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става, метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра и други.

Днес съдбата на минералната баня се описва от екип на Българска асоциация за термално наследство (БАТН), който посети курорта и се опита да се докосне до безценната минерална вода:

НЯМА ВРЪЗКА С ТОВА МЯСТО

Опитахме преди дни да се възползваме от лековитата вода в Шипково – един от най-старите балнеокурорти в България. След като се обадихме на всички налични телефони, обявени като обекти с услуги с минерална вода, разбрахме, че в делничен ден там не можете никъде да ползвате водата!

Или е затворено, или е заето, или от много години НЕ работи, каквато е ситуацията с минерална баня Шипково – темата, която ни вълнува най-много!

Минерална баня Шипково е построена като голяма и просторна балнеолечебница през 30-те години на миналия век и е впечатляващ образец на модернизма в архитектурата. За автора на проекта нямаме информация, но обкръжението, природата, в съчетание с лековитата вода са едно истинско термално богатство.

През социализма курортното дело в Шипково продължава да се развива, но не така стоят нещата в наши дни.

НОВИЯТ ВЕК

Стопанисването след 2000 г. поема Специализирани болници за рехабилитация – СБР- НК, структура приемник на бившето “Курортно дело” към Министерство на здравеопазването. Банята работи по здравна каса и предлага много балнео процедури. Направени са някои не дотам сполучливи ремонти, но си личи, че сградата е била поддържана.

През 2014 г. Минерална баня Шипково е единствената баня, извадена от активите на СБР–НК и предоставена безвъзмездно на Община Троян.
Надеждите как банята ще върне предишната слава на курорта обаче не се сбъдват.

Вече 9 години банята е затворена, оставена без охрана и поддръжка и се плячкосва.

Община Троян се отказва сама да стопанисва комплекса (към имота има обществен минерален басейн и още други сгради) и през 2019 г. пристъпва към процедура за отдаване на концесия. И тук, както и при неуспешните концесии за Централна минерална баня в София, виждаме условия, които са неизпълними и отблъскват инвеститорите вместо да ги привличат.

Общината решава, че ще събори част от сградите и предлага концесия за 32 години с възможност за удължаване с още 9 срещу строителство и модернизация на банята.

През декември 2019 г. Общинският съвет в Троян гласува против това предложение и процедурата за определяне на концесионер е прекратена.

През следващите четири години не се намира финансиране, няма бюджет за възстановяване на банята и днес тя изглежда така – притаила дъх между прекрасната природа, забравена и изоставена, в очакване да се намерят пари за нея и хората, които имат нужда от лечебните минерални процедури или релакс с минерална вода.

Така изглежда сградата на минералната баня, в която преди години са работили квалифицирани здравни специалисти и са се лекували хиляди българи.

Започнахме с това, че стигнахме в Шипково, вдишахме вълшебния въздух, чувахме как ромоли минералната вода и виждахме как изтича в близкия поток, но нямаше как да се потопим в нея!

Такава е ситуацията днес. Тъжна и леко безнадеждна, но оставаме с малко оптимизъм, че Община Троян ще намери средства, екип и енергия, за да направи Шипково отново курорт, с който всички да се гордеем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *