Шефът на BlackRock вече акцентира върху правенето на пари, а не върху приноса за планетата

През 2020 г. главният изпълнителен директор на най-големия инвестиционен фонд в света BlackRock Лари Финк го постави твърдо зад „каузата за целенасоченото инвестиране“. „Промените в климата са различни“ от другите финансови предизвикателства, написа той във внимателно наблюдаваното си годишно писмо до главните изпълнителни директори на корпорациите. Финк обеща „основно преобразуване на финансите“, което ще постави „устойчивостта в центъра на нашия инвестиционен подход“.

Корпоративна Америка и инвеститорите бързо последваха примера, надпреварвайки се да подписват планове за нулеви въглеродни емисии и стартираха фондове, които включват екологични, социални и управленски (ESG) фактори в техните инвестиционни решения.

Три години по-късно BlackRock все още залага много на прехода към икономика с по-ниски въглеродни емисии, но акцентът на мениджъра на фонда, управляващ 9,1 трилиона долара, когато говори за устойчивост и социални проблеми, се промени, пише Financial Times.

Миналия месец, когато BlackRock вложи 550 милиона долара в един от най-големите проекти за улавяне на въглероден диоксид в света – в Тексас, Финк се фокусира върху потенциала за правене на пари, а не върху приноса си към благосъстоянието на планетата. Описвайки го като „невероятна инвестиционна възможност“, той също така подчерта решението на BlackRock да продължи да работи с големи енергийни компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *