Швеция иска да добива уран

Министърът по въпросите на климата и околната среда на Швеция Ромина Пурмохтари обяви началото на проучване за премахване на забраната за добив на уран в страната, съобщи world-nuclear-news.org.

„Ако Европа иска да стане първият климатично неутрален континент, трябва да осигури достъп до устойчиви метали и минерали“, изтъкна Пурмохтари, като отбелязва, че повече от една четвърт от известните залежи на уран в Европа се намират в Швеция. Този ход беше приветстван от австралийската компания Aura Energy, която се надява да извлича уран в Швеция. Групата притежава голямо находище на уран в централна Швеция, което по оценка от 2012 г. се определя като вторият по големина неразработен ресурс на уран в света.

След като много страни по света преосмислиха отношението си към мирния атом и тръгнаха към строителството на нови АЕЦ , търсенето на уран се повиши многократно, което се отрази и на цената му.

Швеция внася по-голямата част от ядреното си гориво, включително и услугите за обогатяването му. Страната разполага с шест ядрени реактора, които осигуряват близо една трета от електроенергията в страната. През ноември миналата година шведският парламент одобри законопроект, който да разчисти пътя за нови ядрени мощности, като премахна ограничението за броя на реакторите в експлоатация, и позволи изграждането на енергоблокове на нови площадки.

Властите в Швеция са си подставили за цел да построят два нови ядрени реактора до 2035 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *