„Чистата енергия“ е доминирана от твърдите горива

Коментар на Боян Рашев*

НСИ публикува хубава инфографика за производството на ВЕИ в България (за 2022 г.) по повод Международния ден на чистата енергия.

Няколко ясно видими факта:

„Чистата енергия“ е напълно доминирана от изгарянето на твърди горива = 56,7%
Това практически значи, че наричаме „чиста енергия“ най-големият източник на замърсяване на въздуха в домовете, селата и градовете у нас.

Освен това огромен дял от добива на дървесина в България отива директно за изгаряне, тоест минава по възможно най-непродуктивния път през икономиката. Към това можем да добавим и течните биогорива (с 9,3%), тоест продукти от земеделието.
Хидроенергията все още е на второ място (11,7%). Токът от слънце я гони, а вятърът изостава. Всички те обаче са зависими от времето като флуктуациите в добива им на дневна, сезонна и годишна база могат да бъдат много големи.

Заслужава да се отбележи позицията „Топлина от околната среда“, която вероятно отразява системи като климатици и термопомпи, които я използват. Разбира се, за да се случва това, те трябва да бъдат захранени от електричество, което в студените дни и вечери идва предимно от АЕЦ и въглищни ТЕЦ. Но пък звучи добре да можем да кажем, че сме добили още малко ВЕИ.

По този повод за догодина предлагам на статистиката да добави още няколко категории:

а) Енергия за сушене – всички знаем, че сушенето на прането + дървата от първата категория представлява оползотворяване на енергията на слънцето и вятъра. Категорията ще докара поне 5% от цялата енергия от ВЕИ и може да бъде изчислена на база сравнение с енергията, която би се използвала от машини за сушене.

б) Енергия за придобиване на тен – също може да бъде изчислена на база еквивалента в солариум. Ще трябва някакси да изключим обаче потреблението на такава енергия в Гърция. За да постигнем по-висок домашен резултат ще трябва да се търкаляме само по нашето море.

в) Енергия за движение с вървене, бягане или велосипед – може да бъде изчислена на база еквивалента чрез автомобил с ДВГ. Калориите храна и издишаният СО2 при тези движения са био и затова не се броят като негатив.
С тези съществени добавки ще можем спокойно да твърдим, че сме станали още по-зелени и буквално летим към светлото енергийно бъдеще.

*Боян Рашев e един от водещите специалисти по управление на околната среда в България. Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси.

От Facebook, заглавието е на редакцията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *