Чехия одобри пътна карта за малки модулни реактори

Чешкото правителство одобри пътна карта, която анализира възможните площадки и инвестиционни модели за разполагането на малки модулни реактори в страната. В документа се препоръчва да се ускори процесът на подбор на площадките, за да може строителството на първата АЕЦ с технологията да започне в периода 2030 – 2035 година, съобщи Nucnet.org.

Проектите трябва да бъдат осъществени и финансирани на чисто пазарен принцип с помощта на търговски заеми и със самостоятелен ресурс на инвеститорите.

В допълнение към съществуващите площадки на двете атомни централи – АЕЦ „Дуковани“ и АЕЦ „Темелин“, обещаващи локации се очертават въглищните централи като Детмаровице – близо до източната граница с Полша, както и Тисова, близо до западната граница с Германия.

Държавната компания ČEZ съобщи, че планира да разположи малки модулни реактори в АЕЦ „Темелин“, като първият трябва да заработи през 2032 г.

През март т.г. ČEZ отбеляза, че е определила две преференциални площадки за разполагане на допълнителни малки реактори на мястото на въглищни централи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *