Чехия иска не 1, а 4 нови ядрени реактора

Чешкото правителство съобщи, че чака обвързващи предложения за строителство на до четири енергоблока, вместо на един, като по този начин разшири обхвата на търга. Освен това властите съобщиха, че до 15 април ще приемат коригираните заявки от корейската KHNP и френската EDF. Американската Westinghouse не е изпълнила условията на търга, съобщи „Ройтерс“.

По-голямото количество енергоблокове ще помогне да се намалят разходите за един енергоблок почти с 25%, ако се изграждат четири, твърдят представители на властта.

„На основата (на заявките) после ще изберем доставчик и ще решим ще изграждаме ли още реактори или не“, заяви премиерът Петер Фиала на пресконференция=

Чешкият министър на финансите Збинек Станюра каза, че експертна група разработва модела за финансиране на новите енергоблокове, като не уточни какво означава това за държавната CEZ. Министърът на промишлеността Йозеф Сикела заяви, че вероятно има смисъл да се построят два енергоблока на площадката на съществуващите АЕЦ „Дуковани“ и евентуално още два на АЕЦ „Темелин“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *