Честит празник!

На 3 март (или 19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който се прекратява Руско-турската война от 1877-1878 г. Това е първата стъпка към утвърждаването на България като суверенна държава.

Денят на Освобождението на България е официален празник от 1991 г. За пръв път се чества още през 1879 г. във Велико Търново, когато Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани.

В София през 1880 г. се чества Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско владичество от 1888 г. След 9 септември 1944 г. празникът не се отбелязва официално. Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен отново за официален празник (тоест и неработен платен ден), като става вече национален празник в Република България.

Източник: Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе

Американската технологична корпорация Google поздрави българите по повод 3-ти март, като постави българското знаме на страницата на търсачката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *