Черни облаци вещаят буря на пазара на имоти в Европа

Една от най-големите компании в сектора на недвижимите имоти в Европа – австрийската Signa, обяви фалит, строителни дружества и фирми, управляващи имоти в Германия, от месеци са притиснати до стената и молят властите за помощ, а дълговата криза, застигнала шведската имотна група SBB заплашва да нанесе сериозни загуби директно на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Фалит в Австрия

Signa беше принудена да подаде иск до съд във Виена за защита от фалит, след като опитите да си осигури финансиране пропаднаха, посочва „Ройтерс“. Така австрийската компания стана най-голямата жертва досега на трупащия все повече проблеми пазар на недвижими имоти в Европа.
Контролираната от австрийския магнат Рене Бенко група е собственик на „Крайслер билдинг“ в Ню Йорк, на небостъргача „Елбтауър“ в Хамбург, чийто строеж наскоро беше спрян, както и други важни проекти и универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария, сред които Ка Де Ве (KDW) и „Галерия“ (Galeria).

И ако фалитът на Signa, макар и съществен и индикативен, засяга най-вече инвеститорите в Австрия, спадът в сектора на недвижими имоти с търговско предназначение в страните от еврозоната като цяло може да се отрази пряко на ЕЦБ.

Предупреждение

Банката предупреди наскоро в доклад, че този спад може да продължи с години, а тенденцията представлява заплаха за банките и инвеститорите, които финансират проекти за търговски обекти и сделки с тях.
„Секторът на недвижимите имоти с търговско предназначение не е достатъчно голям, за да създаде системен риск за кредитните институции, но може да предизвика шокови вълни във финансовата система. Това може да засегне в по-голяма степен финансовите компании – от инвестиционните фондове до застрахователните фирми“, се посочва в доклада.

Рисковете

Самата ЕЦБ също е пряко застрашена от загуби, тъй като експозицията ѝ към имотния сектор в Европа възлиза на около 26 милиарда евро, натрупани по време на кризисното изкупуване на облигации в рамките на дълговата криза от второто десетилетие на века.

Анализ на „Ройтерс“ показва, че ЕЦБ притежава две серии, деноминирани в евро облигации, издавани от SBB. Шведската компанията натрупа дългове от над 9 милиарда евро, купувайки различни видове собственост – от социални жилища и правителствени сгради до училища и болници.

Според запознати източници, ЕЦБ има облигации на SBB на стойност от няколкостотин милиона евро, а сега те се търгуват наполовина на номиналната си стойност, заради това, че инвеститорите се опитват да се освободят от тях, заради опасения от неплатежоспособност на емитента.

А когато наскоро SBB изкупи обратно част от дълга си, чийто рейтинг в момента е на ниво Junk, ЕЦБ беше сред продавачите. Говорител на банката отказа коментар по темата, поискан от „Ройтерс“, като препрати към сайта на институцията, където загубите са характеризирани като „страничен ефект“.

Противоречивата политика на ЕЦБ

Политиката на ЕЦБ по отношение на имотния пазар си остава противоречива. От една страна още през 2016 г. банката предупреди, че в някои части на Европа се надува имотен балон, а в същото време продължи да изкупува облигациите на имотни компании. „Трудно е тази политика да бъде разбрана – тя подхранва надуването на балона и същевременно поставя под риск репутацията на банката“, казва бившият главен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг.

ЕЦБ притежава акции и от други имотни компании в Европа, но Швеция и Германия се оказаха най-тежко засегнати от рязкото повишаване на лихвените проценти, „пронизало“ балона в сектора на недвижимите имоти, надут от близо десетилетие на почти безплатни пари.
Проблемите на SBB са известни от 2022 г., а според Даниел Грос, директор на Института за европейски политики към университета „Бокони“ в Милано ЕЦБ трябва да „предприеме активно управление да риска“, за да не пострада сериозно. Ако се стигне до фалит на SBB 20-те национални банки от еврозоната ще трябва да поемат част от щетите. Швеция не е в еврозоната, но SBB емитираше облигации в съседна Финландия, която е част от валутния съюз.

Дълговете се покачват

Управителят на Шведската централна банка Ерик Тедиен недвусмислено предупреди преди броени дни имотните компании в страната да направят необходимото, за да намалят дълговете си и да укрепят балансите си на фона на високите лихвени проценти и забавящата се икономика.
По време на конференция, организирана от Moody’s и посветена на сектора на недвижимите имоти, Тедиен изтъкна, че „фирмите трябва да продават активи, да плащат дълговете си и да се снабдяват със свеж капитал“, за да преструктурират балансите си.

Говори Fitch

Според Fitch Ratings няколко големи европейски имотни компании през следващите 12-18 месеца ще се изправят пред своеобразна „стена по падежите на дълговете си“ (термин използван от рейтинговите агенции да очертае предстоящи падежи на по-голям брой корпорации, които са заинтересовани от неговото краткосрочно рефинансиране) и може да се окажат неспособни да я преодолеят. Една от тях е друга шведска фирма – Heimstaden. ЕЦБ притежава серии от осем облигации на компанията, включително и една, която сега се търгува с 40% под номиналната си стойност.

През септември Alecta – най-големият пенсионен фонд в Швеция и един от големи акционери в Heimstaden, предупреди, че компанията се нуждае от свежи пари, за да продължи да функционира добре.

ЕЦБ има сериозни притежания и на имотния пазар в Германия, като владее 39 серии облигации на Vonovia, която през последните месеци е принудена да продава имоти, за да намали дълговете си. Облигациите на компанията в момента се продават под номинал, като отстъпката на една от сериите достига 20%.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *