Часовете за смяна на гуми в София запазени до декември

Необичайно топлият октомври тази година изигра лоша шега на много столични шофьори. Напливът на желаещи през тази седмица е толкова сериозен, че една от най-големите компании в бранша, която разполага с няколко екипа за смяна на гуми едновременно, още преди 10:00 сутринта и в четвъртък, и в петък, спря да приема клиенти за деня, видя Realno.bg

Картината в няколко различни фирми за смяна на гуми в София – две на столичния Околовръстен път и една в квартал „Младост“, през цялата работна седмица бе идентична – пълен паркинг с автомобили и десетки нервни шофьори в колите си на шосето, които също чакат своя ред. На въпрос към една от компаниите за запазване на час за близките дни – обичайна услуга в „нормално“ време, която предлагат големите фирми в града, ни отговориха, че „всичко е пълно до 5 декември“.

В друга гумаджийница се стигна до напрежение между изнервен клиент и хората, които обработват поръчките. Шофьорът буквално крещеше пред пълната зала, че чака вече пети час, а колата му дори не е стигнала до паркинга. Случката е от четвъртък – 16 ноември, около 16:00 часа следобед, край Околовръстното близо до Симеоново. Господинът искаше ред на висок глас и намекваше за пререждане от страна на друг клиент с бял джип.

„Защо не дойдохте през октомври. Всички се сетихте на 15 ноември, когато полицаите започнаха да глобяват“, отвърна му още по-нервно служителят зад бюрото и му обобщи, че при такава навалица ред не може да има. Освен консултации за предлаганите гуми, той регулираше работата на момчета на каналите и подготвяше документи за плащане на касата.

„Защото през октомври беше 30 градуса“, изкрещя му отново шофьорът, който заплаши, че ще си тръгне и ще си вземе гумите от хотела, намеквайки, че е целогодишен клиент на компанията.

В трета голяма компания си припомнихме една позабравена столична практика от среднощните опашки за ред за записване в училище.

Въпреки че въпросният център за гуми, който е един от най-големите в София, започва да работи от 08:30 часа в делнични дни, желаещи да стигнат до каналите се редят за място още преди 07:00 часа сутринта. Ето и съобщението, което получихме по Viber от компанията, което обяснява нагледно тази практика:

„Здравейте, ако искате да смените гуми, може да дойдете в 07:00 часа утре. Има доста голям наплив от клиенти и в един момент спираме да взимаме за деня. В 7:00 часа ще отворим вратите да влизат клиентите, за да се редят, иначе смяната започва от 8:30 ч.“

Във въпросните големи центрове услугата сваляне, качване и баланс на гума с монтаж на лятната джанта, струва 22 лева. В кварталните гумаджийници същата услуга варива от 12 до 17 лева. В такива места обаче трябва да имате едно наум за квалификацията на персонала.

Иначе, акция „Зима“ на КАТ започна от сряда в цялата страна. Според закона, от 15 ноември до 1 март 2024 г. всички автомобили трябва да бъдат с гуми, чиито грайфер е минимум 4 мм. Глобите започват от 50 лева, като полицаите проверяват светлини, спирачна система, течностите и т.н.

2 thoughts on “Часовете за смяна на гуми в София запазени до декември

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *