Цифрово евро след 5 години прогнозират от Германия

Членът на Европейската централна банка и шеф на Бундесбанк Йоахим Нагел предположи в четвъртък, че ще бъде възможно да се извършат плащания с цифрово евро след приблизително пет години.

Пред радиостанцията Deutschlandfunk той посочи, че цифровата версия на еврото, която ще позволи на хората в 20-те държави, които споделят единната валута, да извършват електронни плащания сигурно и безплатно, е „огромен ИТ проект“.

Изказването на Нагел идва, след като в сряда ЕЦБ даде зелена светлина за следващите стъпки към цифрова версия на общата валута. Наборът от правила трябва да бъде финализиран и да бъдат избрани доставчици за разработване на платформа и инфраструктура. Тази подготвителна фаза ще започне на 1-ви ноември и първоначално е планирано да продължи две години.

Цифровата версия на еврото има за цел да противодейства на нарастващата конкуренция в цифровите платежни транзакции от американски компании като Paypal и Apple Pay и напредъка на криптовалутите като Bitcoin и Ethereum. Освен това целта е да се предотврати предоставянето на цифровите платежни транзакции изцяло на частния сектор с оглед на нарастващия спад на парите в брой.

/БНР/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *