Цените на цветните метали тръгнаха надолу

Цените на медта се понижиха, след като валутата на Китай – най-големият потребител на метали, се срина, както и заради спада на новите поръчки към германските фабрики, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Котировките на медта на Лондонската борса за метали (LME) се понижиха с 0,6% до 8438 долара за метричен тон след като вчера отбелязаха ръст от 0,4 на сто.

По-рано днес (06.09.2023) китайският юан достигна 10-месечно дъно спрямо набиращият сила в последните седмици долар, като това се случва на фона на изнесени данни, че активността в китайския сектор на услугите са намира на най-ниско ниво от осем месеца.

„Също така тези фабрични поръчки от Германия бяха доста мрачни, което подчертава настоящите насрещни ветрове за пазара“, заяви Оле Хансен, ръководител на пазарната стратегия за пазарите на метали в Саксо Банк в Копенхаген.

Тази сутрин германската статистическа служба „Дестатис“ обяви, че поръчките към промишления сектор в Германия са се понижили с повече от очакваното през юли, спадайки с 11,7 на сто, докато анализаторите очакваха те да отчетат движение надолу от 4,0 на сто.

Алуминият на LME се повиши с 0,6% до 2205 долара за метричен тон, докато цинкът загуби 0,3% до 2465 долара за тон, оловото спадна с 0,1% до 2230,50 долара, никелът поевтиня с 1,1% до 20 810 долара, а калаят падна с 0,3% до 26 365 долара на тон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *