Цените на металите полетяха към небето

Автор: Боян Рашев, енергиен експерт

Цените на металите пробиха тавана и полетяха към небето!
Вчера беше особено интересен ден на борсите. Повечето хора ще отразят само новият исторически рекорд на DJIA – индексът на 50-те големи компании в САЩ проби 40. Неговото движение обаче бледнее пред това, което се случи в света на цветните и благородните метали.
Златото скочи до нива от $2,420 на унция, което е пореден исторически връх и ръст от 23% от началото на годината.
Среброто прегази границата от $30 на унция с дневен скок от от 6.35%, който го отведе до цена от $31.50. Ръстът на цената му от началото на годината е 34%.

Медта в Ню Йорк стигна до $5.08 на паунд, което е равно на $11,200 на тон. Това е нов исторически рекорд и представлява с около $500 на тон по-висока цена от търговията в Лондон. През седмицата отчете дори над $1,000 разлика – невиждана в историята между двете борси.
Останалите цветни метали също не спят. Индексът на цветните метали на Лондоската борса (LME), който включва алуминий, мед, цинк, олово, никел и калай реализира ръст от около 3,550 до 4,450 пункта за последните 3 месеца – от средата на февруари до средата на май.

Акциите на съответните добивни компании най-сетне реагират според очакванията. Само вчера:
GDXJ (малките златни мини) скочи с 4.67%
SILJ (малките сребърни мини) скочи с 5.29%
COPX (медните мини) скочи с 4.68%

Уорън Бъфет направи нещо доста интересно в последните дни – продаде огромен дял от акциите си в Apple и започна да купува Barrick Gold (втората най-голяма златодобивна компания в света). А той не купува малки дялове в компании и не прави краткосрочни залози – когато започне да изгражда позиция, тя често достига размери на контролен пакет и отразява вярата му в сериозен тренд. Припомнете си какво се случи с Occidental наскоро.
Друга интересна новина: Китай е продал рекордно количество американски ценни книжа – $53 милиарда само за първото тримесечие на 2024 г. С парите купуват преди всичко злато. И не е само Китай. Интересното е, че дори страни като Белгия участват в разпродажбата на американски ценни книжа – те са продали $22 милиарда.

Забележете, че всичко това се случва на фона на доста високи лихви и несигурност дали изобщо те ще бъдат свалени в рамките на годината. Представете си какво ще стане, когато наистина започнат да ги свалят и се върне печатането на пари – абсолютно неизбежно на фона на ужасяващото дългово бреме по цял свят.

Ако някой е живеел с илюзията, че сме преборили инфлацията – време е да се събуди. Тези цени на златото и среброто ясно показват какво наистина се случва с фиатните валути. Цените на цветните метали неизбежно ще стигнат до индустрията, а оттам и до потребителя.

Разбира се, нищо от написаното не трябва да се приема като препоръка за инвестиции. Евентуалната рецесия, например може бързо да свали цените на цветните метали.


(От фейсбук)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *