Цената на пелетите падна до 500 лева за тон

След като цената на тон пелети достигна рекордни нива от 900-1000 лева през миналата зима, сега стойностите на продукта продължават да се понижават, показва проверка на Realno.bg.

В складовете на големи фирми, както и в потребителски обяви в интернет, тон качествени пелети се предлага от 450 до 550 лева в зависимост от дървесината, региона и производителя. Могат да се намерят и обяви за цени на тон от 300 лева, но става дума за пелети от слънчогледова люспа, които са с по-ниско КПД.

На пазара има широка гама от всякаква суровина. Основно се рекламират пелети от иглолистна (мека) дървесина и от широколистна или твърда дървесина.

Отоплението на пелети първоначално претърпя своеобразен ренесанс и много българи, особено собственици на къщи и вили в населени места, в които всеки сам трябва да осигурява отоплението си, инвестираха в алтернативното гориво в периода 2017 – 2022 година. Преди и малко след пандемията от COVID 19 средната цена на тон пелети се движеше с диапазона 310 – 400 лева, но особено след началото на войната в Украйна и проблемите на пазара, стойността на пелетите рязко се повиши. Нещо повече, освен скъпите цени, на пазара имаше недостиг на суровина и клиенти чакаха с месеци доставка от производители.

„Това накара много клиенти да потърсят други алтернативи – основно термопомпи или климатици и пазарът, както на котли, така и на самите пелети започна да се обръща“, посочва Дидо Иванов, представител на голяма фирма.

Това е и едно от обясненията и за голямото предлагане на пелетни системи втора употреба в интернет. Прави впечатление и други – голяма част от обявите са продажба на пелети са за „експресна доставка“, нещо, което доскоро не съществуваше като услуга.

Минималната първоначална инвестиция за нова пелетна система за квадратура от около 100 квадрата отопляема площ започва от 5000 лева, но с прекарването на тръби и друго допълнително оборудване сумата нараства още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *