Цената на ориза се срина с 61% за седмица

Спад на цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през тази седмица показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с 0,66 на сто до 2,290 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,305 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Най-осезаемо пада цената на ориза на едро – 61,7 на сто. Така цената на килограм намалява от 3,32 лева до 1,27 лв.

Цената на ориза пада драстично

През 2023 г. цените на ориза в световен мащаб достигнаха 15-годишен връх поради глобалното засушаване, което засегна доставките на основната храна за милиарди хора в Азия и Африка. Освен това Индия наложи забрани върху износа на ориз, различен от сорта басмати в отговор на растящата инфлация, опасения за несигурност с доставките и ефектите от климатичните промени. Сега световният пазар се нормализира и по борсите в Индонезия, Виетнам, Мианмар, Камбоджа, Индия, Пакистан цена на стоката пада.

България произвежда качествен ориз, но от бранша от години твърдят, че голяма част от реколтата се изнася. По данни на Българска оризова асоциация през 2022 г. у нас са засадени 115 000 декара, но производителите значително са намалили площите за отглеждане на културата. Една от причините, според бранша, е че производствените разходи се увеличават всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *