Хубавите имоти продължават да поскъпват

За хубавите имоти цените ще продължават да се вдигат, а за имотите с лоша характеристика, ниско качество и в непредпочитан район, съвсем логично, при спад на сделките да спаднат и цените. Това прогнозира изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти“ Гергана Тенекеджиева, която представи на форум анализ на пазара на жилищни имоти в София и региона.

Бизнес форумът на Imoti.net, част от „Инвестор Медия Груп“ (Investor Media Group), на тема „Новите предизвикателства пред пазара на имоти“ започна днес в Интер Експо Център.

На потребителите, които си задават въпроса дали сега е подходящият момент за покупка на имот, Тенекеджиева отговори, че това се прави винаги при необходимост от жилище. При покупка с инвестиционна цел обаче трябва да се обърне по-голямо внимание на останалите характеристики на имота, защото те са от съществено значение за бъдещата стойност и цена на имота.

Експертът посочи, че заради високите цени в столицата не винаги можем да си купим имот на желаното от нас място и затова става все по-модерна схемата – „купуваш си имот, даваш го под наем и живееш под наем“.

Купувачите стават по-внимателни и по-бавни в избора си, но въпреки всичко са готови да платят по-голяма цена за качествен имот, който в повечето случаи е обзаведен, за да избегнат неизвестността колко ще им струва ипотечният заем, коментира Тенекеджиева. Оттам бележим и ръста на цените, който е между пет и десет процента за деветте месеца спрямо година назад. Освен това клиентите са готови да намалят квадратурата, от която имат нужда, за да могат да си купят желания имот. Експертът отчете, че има лек спад в ценовите равнища на неатрактивните жилища, които са с по-трудна реализация.

Предлагането и активността

По данни за деветте месеца на тази година спрямо същия период на 2022 г. има десет процента спад на разрешенията за строеж, като последното тримесечие цифрите са 24 процента надолу, каза експертът. Тя изтъкна, че на фона на рекордния брой издадени разрешения за строеж през последните две години, това говори за „влизане в нормалната активност на пазара на строителство“. За същия период офертите, които се предлагат на пазара, са с 8 на сто повече, като над 50 на сто от офертите, които се предлагат на купувачите, са в новостроящите се сгради и все още без разрешение за ползване.

Сделките

Последното трето тримесечие беше петото със спад на сделките в София и той бе едва пет на сто, напомни Тенекеджиева и допълни, че тенденцията е към успокояване на спада. По темата дали има балон при недвижимите имоти експертът посочи, че „сме много далеч от броя на сделки, реализирани преди кризата от 2008 г.“

Тя отчете намаляващата инфлация и ръстовете при заплатите, като отбеляза, че това са благоприятни фактори за пазара на недвижими имоти.

Търсенето

Търсенето спрямо година назад е спаднало с пет на сто, каза експертът. Тя отбеляза, че през 2021 г., когато е бил отчетен най-големият обем на сделки в София, на един новорегистриран продавач са се падали 2,5 купувачи, докато през 2019 г. – най-активната за пазара година, съотношението е било съответно един и трима. През 2022 г. пазарът е балансиран и за една нова оферта има един купувач. Все още пазарът на недвижими имоти не е станал „вълнообразен“ – със спадове и ръстове на сделките в контекста на началото на войната, но през последните няколко тримесечия подобна тенденция има при търсенето заради темата с повишаването на лихвите.

Кредитирането

България е раят на света. Няма по-ниски лихви от тези при нас и банките продължават да ни гарантират, че лихвените проценти ще бъдат ниски, каза експертът. Тя изтъкна, че критериите по отпускането на заеми се затягат, но продължават да се отпускат големи заеми, но това е далеч от картината през 2008 г. Тогава имахме колкото кредити, толкова и спестявания в банките и много по-сериозна кредитна задлъжнялост, която се усещаше още преди банките да заявят, че повече няма да дават пари, каза Тенекеджиева.

Заместник-председателят на Националния статистически институт Свилен Колев цитира данни от днес на БНБ за октомври, които показват ръст на депозитите с над десет на сто на годишна база, а ръстът на ипотечните кредити за същия месец спрямо октомври миналата година е бил 19,2 на сто. По думите на експерта това е най-бързият растеж от май 2009 г.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *