Хиляди остават на воден режим в Северна България

Хиляди жители на седмия по големина град в България – Плевен, на част от селата на територията на общината, както и на съседния град Ловеч, продължават да живеят на сериозен воден режим.

От ВиК дружествата на територията на двете общини обявиха крайната мярка преди дни, вследствие на липсата на валежи и трайното засушаване.

В Плевен и селата Бохот, Брестовец, Буковлък, Къшин, Ласкар, Николаево, Опанец, Ралево, Тодорово и Ясен, водата се спира от 13:00 до 17:00 часа и от 23:00 до 05:00 часа.

От „Водоснабдяване и Канализация“- Плевен съобщиха, че от основния източник на питейна вода за района – водоснабдителна група „Черни Осъм“, във водопреносната мрежа постъпват критично ниски водни количества. Оттам уточняват още, че за да има достатъчно вода в Плевен са необходими минимум 250 литра в секунда от „Черни Осъм“. В момента идват едва около 90 литра/ секунда. От тях половината се заделят за седемте села от община Плевен, които се захранват основно от „Черни Осъм“. За града остават едва 45 литра/ секунда, което е в пъти под минимума за нормално водоснабдяване.

„Имаме уверението на ръководството на ВиК- Ловеч, че при първа възможност ще се завиши подаваната вода за Плевен, за да може да се облекчи ситуацията с водоснабдяването през деня. Град Ловеч обаче, също е на режим, а нивото на реките и там е под критичния минимум. Местните ни водоизточници от водоснабдителни групи „Биволаре“, „Крушовица“ и „Долна Митрополия“ също са с драстично намалял дебит. Винаги сме разчитали от тях да се компенсират недостигащите водни количества от „Черни Осъм“. В този момент това не е възможно“, посочват още от ВиК дружеството.

От 9 октомври в град Ловеч водоподаването се прекъсва от 23:00 до 06:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *