Френската EDF иска да строи АЕЦ в Чехия и Полша

Френската енергийна група EDF отправя стратегически предложения на редица европейски държави за изграждане на атомни реактори. Компанията се стреми да се възползва от подновения интерес към ядрената енергия на Стария континент, пише агенция BNN. Държави като Чехия, Полша, Финландия, Словакия, Словения и Италия са идентифицирани като потенциални пазари за усъвършенстваните EPR реактори на компанията.

Планът на EDF може да се разглежда като стратегически ход за поддържане на дългосрочната жизнеспособност на френската ядрена индустрия. Ядреният сектор на страната се бори с предизвикателства, като стареене на реактори и нарушени графици за поддръжка поради пандемията от COVID-19. Тези проблеми доведоха до превръщането на Франция в нетен вносител на електроенергия за първи път от три десетилетия. Въпреки това, амбициозният план за износ на EDF има за цел да рестартира френския ядрен сектор.

Въпреки че има дълг от около 65 милиарда евро, EDF твърди, че има устойчива стратегия за инвестиране и работа във Франция и Обединеното кралство, докато разчита на индустриален модел за други държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *