Франция си върна короната в енергетиката

Апостол Апостолов, Брюксел, специално за Realno.bg

В края на 2023 година Франция бавно започва да се отърсва от ужаса на енергиен вносител, в който беше изпаднала заради безводието през лятото на 2021 г. и половината спрени атомни блокове.

В дните около Коледа страната е изнесла 18 680 мегавата електроенергия и по този начин е подобрила собствения си рекорд от февруари 2019 година от 17 415 мегавата, показват данни на оператора на електропреносната мрежа RTE.

Енергетиката на Франция обаче никога няма да забрави онзи 12 декември 2022 г., когато температурите драстично се понижиха и се наложи спешен внос на електроенергия от съседите Белгия и Германия. За да не се стигне до енергиен колапс бяха внесени 15 гигавата електроенергия само за ден, а през цялата година вносът достигна над 16,5 TWh, което не се е случвало от четири десетилетия.

2022 година беше изключително напрегната за френската енергетика. Това е един тежък и „специален епизод в най-новата история на френското електричество, отбелязва RTE в годишния си доклад.

Потреблението на електроенергия отчита спад с 1,7% спрямо 2021 г. – от 467 TWh на 459 TWh, отбелязва докладът, цитиран от телевизия BFM Business.

Всички сектори на икономиката са свили потреблението, а домакинствата са изключили копчетата на електроуредите след масираните кампании на правителството за икономии.

Година по-късно картината е на обратния полюс – Франция изнася електроенергия за Германия, Бенелюкс, Испания, Италия, Обединеното кралство и Швейцария. Отново се титулува като надежден износител.

През изминалата година голяма част от атомния флот на страната са ремонтирани и са върнати в експлоатация. Към мрежата са включени вятърни паркове, които са произвели 17 000 мегавата, което е ръст от 10% на годишна база.

Като бонус за стабилизиране на обстановката допринася и мекото време, което води след себе си и по-ниска консумация. Според RTE, потреблението е достигнало нивата от преди коронавируса.

Въпреки националния енергиен рекорд, поставен преди дни, все още има да се извърви дълъг път, за да се върнем към ситуацията отпреди Covid, когато са изнесени 55 TWh електроенергия, казват от оператора и поглеждат с надежда към 2024 година, подготвените инвестиционни планове на правителството, както и предстоящото включване на новите атомни, вятърни и слънчеви мощности.

Френската енергетика трябва да се заздрави максимално бързо и да върне доверието и позицията на стабилен износител. Отчасти това беше посланието на президента Еманюел Макрон през годината, който с поредица от речи призова правителството за нов променен енергиен закон с дългосрочна визия. И за няколко месеца той стана факт и одобрен от парламента.

В поправките на закона ясно е разписано, че наред със стабилизирането на отново одържавената компания EDF, ще се работи за строителството на 6 ядрени реактора от ново поколение, които ще струват най-малко 51 млрд. евро.

Според министъра на енергийния преход Агнес-Пание Рунахер до края на отиващата си 2023 г. би трябвало и да има яснота откъде и как ще се финансират блоковете.

Пробойните в стария ядрен флот поетапно ще се запушват. След като през годината бяха извън строя 7 ключови енергоблока, предстои планирано да бъдат изключени още 5. Други 10 в различни периоди бяха спрени заради корозия. Плановете са през идните години да бъдат реновирани всички 56 реактора в страната.

Все повече ще се разчита и на EDF, която ще получава по 25 милиарда евро годишно инвестиции, за да изпълнява начертания план на модернизация, заяви пред парламентарната икономическа комисия главният изпълнителен директор Люк Ремон.

Наред с ядрения парк, Франция залага и на „зеления” ток. В краткосрочен план се очаква генериране на електроенергия от вятър и слънце между 33,2 и 34,7 гигавата вятърна енергия на сушата през 2028 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *