Фотиново – кътче от уникалната родопска самобитност

Автор: Венцислав Петков, създател на фейсбук страницата По следите на неизвестното. Там се показват човешки истории, пътешествия и малко познати места

Село Фотиново е от онези идилични кътчета, от които на човек не му се тръгва. Малко известен факт е, че според проучване на НАСА най-чистият въздух на планетата е в този район – над Батак и Брацигово. Сгушено в полите на Родопите, току под връх Баташки снежник, то се отблагодарява на туристите със страхотни гледки, спокойствие и положителна енергия.

Пътят до него се вие стръмно и живописно, не може да се кара бързо, сякаш за да се наслади човек докрай на гледките. Минава се през село Нова махала, където се виждат красиви и богати къщи и сравнително голям брой луксозни автомобили. Хората тук са гурбетчии или работят в дървопреработвателната индустрия.

Фотиново е пример за мирното съжителстване между религиите. Около 450 от общо 600 души са мюсюлмани, останалите – християни. Църкви и джамии стоят редом една до друга, а хората отбелязват заедно празниците на двете религии.

Безспорно най-притегателната сила тук са Фотинските водопади. Това са три водопада на река Фотинска, до които води красива горска пътечка. Пътят до тях е осеян с ухание на цветя и билки, чува се ромонът на реката, а песните на птиците също правят усещането за спокойствие пълно. Най-красив и мощен е вторият водопад, с воден пад около 18 метра. Пътеката до водопадите е добре маркирана и няма начин да се изгубите. Има екстремни участъци, на които има камъни сложени за стъпване. Има и беседка за отмора. Една от препоръките на енергийни и духовни учители е да се стои 10-15 минути в близост до водопад, за да се изчисти негативната енергия.

Според легендите, първите жители на Фотиново са дошли тук на високо, за да бягат от чумата и да използват пълноводната река Фотинска. Днешните жители на Фотиново са трудолюбиви хора, но ритъмът на живот е бавен и никой не бърза за никъде. Повечето от младите хора и тези на на средна възраст са в чужбина и само лятото настъпва оживление и стълпотворение на коли с чужди регистрации.

На връщане от водопадите, може да хапнете вкусни родопски специалитети във „Вълчановата къща“, където ще ви посрещнат с усмивка и ще ви демонстрират прочутото родопско гостоприемство.

Можете да съчетаете Фотинските водопади с близкото и не по-малко живописно село Равногор, за който ще ви разкажа в отделен пътепис, или с изкачването на връх Баташки снежник. По пътя за Баташки снежник се намира и единственият запазен партизански лагер у нас – „Техеран“. Фотиново е една чудесна дестинация за ден или уикенд, която си струва да се посети, защото ще ви зареди с енергия и спомени за дълго време напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *