Имотният магнат Рене Бенко – дискретност, лукс и фалит

Съобщението, че австрийското дружество Signa Holding обявява фалит, е главната икономическа новина не само в Астрия, но и в целия свят през последните дни. Синдикът по несъстоятелността, адвокат Кристоф Щапф, заяви пред медиите, че не е сигурен, че до няколко седмици ще може да се прецени дали планът за преструктуриране на дружеството, което има дългове в размер на 5 милиарда евро, ще проработи.

Най-големият фалит в историята на Австрия

Signa Holding обединява мрежа от дружества Signa, собственост на тиролския инвеститор в недвижими имоти Рене Бенко. С дългове, оценявани на 5 милиарда евро, това е най-големият случай на изпадане в несъстоятелност в икономическата история на Австрия.
Едва на отчетното събрание на 19 декември „ще бъде възможно да се прецени доколко реалистичен е представеният финансов план и дали планът за преструктуриране може да бъде изпълнен“, заяви Щапф, цитиран от Общественото радио и телевизия (ОРФ).

Съдбата на облигациите

Все още няма никаква информация за съдбата на облигациите на Signa Prime Finance на стойност над 200 млн. евро. Облигацията Signa Finance 2020 5.C.S., Senningerberg с падеж на 30 ноември е емитирана на 30 юли 2020 г. Финансовите задължения и дериватите на Signa Prime Group, която все още не е изпаднала в несъстоятелност, възлизат на 10,7 млрд. евро в края на 2022 г., според консолидираните финансови отчети, от които 2,4 млрд. евро се отнасят към текущите задължения.

Представителите на кредиторите смятат, че Signa Holding е изправен пред „хусарска езда“, както се изрази в интервю за Австрийската осведомителна агенция AПA управляващият директор на „Кредитреформ“ (кредитна агенция и доставчик на услуги по събиране на вземания, както и в други бизнес области) Герхард Вайнхофер. Съществува голям натиск във времето за оценка на инвестициите. Възниква и въпросът дали квотата може действително да бъде спазена.

Процесът

При експозиция от пет милиарда евро, на кредиторите ще трябва да бъдат изплатени около 1,5 милиарда евро в рамките на две години. Въпреки това ликвидационната стойност – стойността, която би трябвало да се реализира в случай на принудителна продажба – в момента е само 314 млн. евро.
„Незабавно започнахме да разглеждаме икономическото състояние на дружеството“, заяви пред AПA Щапф, който заедно с партньора си в адвокатската кантора Михаел Нойхаузер ръководи процедурата по реорганизация на длъжника. Поради своите размери и сложност несъстоятелността на Signa Holding се различава от обичайните производства по оздравяване. „Подробното разглеждане ще отнеме цялото време до първото отчетно събрание“, каза Щапф, който не желае да прави повече коментари по производството дотогава.
Изслушването по проверката е насрочено за 29 януари, а изслушването по плана за преструктуриране – за 12 февруари. Крайният срок за регистрация на кредиторите, на които Signa Holding дължи пари, е 15 януари 2024 г.

Кариерата на Рене Бенко

Много медии припомнят бурната кариера на милиардера Рене Бенко, чиято империя, включваща над 1000 дружества, се срива. В подробен материал АПА разглежда основни моменти от тази кариера.
Възходът на имотния магнат Рене Бенко първоначално звучи като от приказките – от скромно начало и без диплома за завършено образование, тиролецът се превръща в един от най-богатите предприемачи в Австрия. Кой е човекът, който стои зад историята на Signa?

Как изгражда империята си?

46-годишният мъж от Инсбрук започва да изгражда империята за недвижими имоти още на 22-годишна възраст. Според последната информация на уебсайта на групата Signa Real Estate AG има брутна стойност на активите от 27 млрд. евро. Към това се прибавя и обемът на строителството в размер на 25 млрд. евро. Според оценки на американското списание Forbes активите на основателя на Signa са се свили повече от два пъти – от около шест милиарда долара до 2,8 милиарда долара (около 2,6 милиарда евро) към края на ноември тази година. По този начин милиардерът се смъкна от 425-то на 1105-то място в списъка на най-богатите хора в света. Една от причините за това е, че имотите е трябвало да бъдат приведени в съответствие с настоящата пазарна стойност. Тъй като пазарът на недвижими имоти се влоши, това доведе до обезценяване. Разбира се, това също оказва влияние върху стойността на имотите, които се приписват на Бенко.

По данни на „Виртшафтс-компас“ (информационен интернет-портал за фирми и лица) частната фондация на семейство Бенко притежава пряко и непряко около 66% от изпадналото в несъстоятелност Signa Holding. Други 15% се държат от семейната фондация, ръководена от индустриалеца и бивш шеф на концерна „Щрабаг“ Ханс Петер Хазелщайнер. Стойността на дела на Бенко в Signa също спадна в резултат на все по-очевидните затруднения на имотната група през есента. Според съобщения в медиите през последните дни той е притежавал и частни имоти на Signa, като например луксозния курорт Eden Reserve на брега на езерото Гарда. Миналата седмица стана известно, че картини на Пикасо и Баския, които са собственост на частната фондация „Лаура“ на Бенко, ще бъдат обявени за продажба. В интернет се появи и обява за 62-метровата му яхта на име „Рома“ с продажна цена 39,9 млн. евро.

Семейството на Бенко

Син на служител на местната власт и учителка в детска градина, Бенко предизвиква вълнение още като ученик в средата на 90-те години на миналия век. Едва 17-годишен той организирал преустройството на тавански помещения на най-добрите места в града за свой приятел – строител в Инсбрук. Той също така се похвалил, че изкарва добри пари от това. Преди няколко години съучениците му си спомнят пред вестник „Фалтер“ за златните „вериги“ и лизинговото „Ферари“ на Рене. Твърди се, че Бенко направил първия си милион шилинга на 20-годишна възраст, а на 40 години бил милиардер в евро и оттогава е един от най-богатите австрийци.
Хората, които са имали работа с него, смятат Бенко за „светкавица“ с добър бизнес инстинкт, „супер контактьор“ и най-вече за много трудолюбив – по собствените му думи той става в три и половина сутрин и работи до малко преди полунощ.

Единственото нещо, към което Бенко не се отнася толкова сериозно, е училището.
„Вярно е, че през последната година, годината на матурата, толкова отсъствах от училище, че не ми позволиха да взема матурата заради всички пропуснати уроци“, казва той в интервю за ОРФ преди години.

Печели доверието на богатите

Бенко успява рано да убеди богати хора и известни личности в своите бизнес идеи. Малко след основаването на Signa Group през 1999 г., той се запознава с наследника на бензиностанциите „Щро“ Карл Коварик, който през 2001 г. купува компанията на Бенко за двуцифена милионна сума. С парите на Коварик Signa Holding се превръща в една от най-големите австрийски компании за недвижими имоти, която отдавна е пуснала пипала в чужбина, особено в Германия.

Първата голяма сделка, с която тиролецът привлича вниманието през 2004 г., е придобиването на „Кауфхаус Тирол“ в Инсбрук, най-известния универсален магазин в западната провинция. По-късно той добавя имоти в центъра на Виена, като „Златна квартира“ включително хотел „Парк Хаят“(бивша централа на Ландесбанк), „Кунстфорум“ на Банк Аустрия и Австрийската пощенска спестовна каса, проектирана от архитекта в стил „Сецесион“ Ото Вагнер. Престижни сгради в чужбина също са част от империята на Signa. Например сградата на Германската борса в Ешборн и хотел “ Бауер Палацо“ във Венеция.
Бенко притежава половината от акциите на небостъргача „Крайслер“ в Ню Йорк и на луксозните универсални магазини „Селфриджис“ в Лондон.
Signa е собственик и на небостъргача „Елбтауър“ в Хамбург, където строителните работи наскоро бяха спрени, тъй като „Сигна“ не плати навреме, съобщи строителната компания. Това са само няколко примера за многомилиардната имотна империя на Бенко и неговата „Сигна груп“, отбелязва АПА.

Дискретност и лукс

Бенко обаче е много дискретен, когато става въпрос за личния му живот. Бащата на четири деца, който е във втори брак с бивш модел, ограничава до минимум публичните си изявления и изяви. Потайността му се отнася и за бизнес резултатите му – по правило той не позволява на външни лица да преглеждат счетоводните книги на инвестиционната му компания Signa Holding, която умишлено не се търгува на фондовата борса, и предпочита да пази за себе си данните за печалбата и резерва.

Бенко обича да се обгражда с известни личности от политиката и бизнеса, които неведнъж му поверявали значителни суми пари. Всяка година на есенния му празник, организиран според южнотиролския обичай да се ядат кестени и да се пие младо вино, присъстват известни личности от света на бизнеса, политиката, медиите и културата. Тази година бляскавото събитие във Виена беше отменено.

Търговия на дребно

Предприемчивият тиролец не се спира на бизнеса с недвижими имоти, а постепенно изгражда и империя за търговия на дребно с някои много атрактивни имоти в централни райони. През 2012 г. той придобива известните универсални магазини КаДеВе в Берлин заедно с израелския търговец на диаманти Бени Щайнмец. През 2014 г. става известен в цяла Европа с покупката на закъсалата германска верига универсални магазини „Карщат“. След като през 2019 г. Бенко придобива и конкурента на „Карщат“ – „Кауфхоф“, той обединява двата универсални магазина под шапката на „Галерия Карщат КАуфхоф ООД“. Това беше последвано от затруднения с плащанията, две процедури за предпазен щит, затваряне на магазини и уволнение на хиляди служители. На виенската улица „Марияхилфер Щрасе“ е застинал в груб строеж заплануваният нов луксозeн универсалeн магазин „Ламар“, които трябваше да отвори врати през 2025 г.

2023 година

2023 г. не е добра за Бенко, проблемите се трупат. Банковият регулаторен орган на ЕС подложи на специален одит заемите, отпуснати от банките на Signa Group. Спадът на пазара на недвижими имоти засегна силно Signa Holding. Високите обезценки на имотния портфейл тласнаха резултата на „Ситна прайм селекшън“ дълбоко на червено през миналата година. „Сигна спортс юнайтед“, онлайн търговец на дребно на спортни стоки, съсредоточен около Бенко, е в несъстоятелност от октомври, а германското дъщерно дружество „Сигна риъл истейт мениджмънт джърмани“ (Signa Real Estate Management Germany GmbH) подаде молба за обявяване в несъстоятелност през ноември.

В отговор на нарастващия натиск от страна на акционерите Бенко обяви през ноември тази година, че ще се оттегли от поста ръководител на консултативния съвет на Signa Holding и ще предаде позицията на германския експерт по преструктуриране Арндт Гайвиц. Преди това Гайвиц беше привлечен като консултант по преструктуриране и вече беше запознат с изпитващата затруднения верига универсални магазини „Галерия Карщат Кауфхоф“ като реорганизатор в империята Signa. От края на ноември 2023 г. холдингът майка Signa Holding е в несъстоятелност. Това бе последвано от молба за обявяване в несъстоятелност пред Търговския съд във Виена. Целта е дружеството да бъде преструктурирано със самоуправление. Империята, състояща се от над 1000 взаимосвързани дружества, поддружества и отделни имоти, се разклаща след почти четвърт век растеж, който се характеризираше с ниски лихвени проценти и нарастващи стойности на имотите. Милиардерът би имал нужда от краткосрочна парична инжекция от около 500 млн. евро, за да запази силно задлъжнялата конструкция Signa в сегашния ѝ вид, завършва обзорът на АПА.

Източник: ЦВЕТАНА ДЕЛИБАЛТОВА, специално за БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *