Уорън Бъфет разпродаде акции за милиарди в американски компании

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намали позициите си в редица американски компании „сини чипове“ през третото тримесечие, като милиардерът инвеститор обърна акции за милиарди долари от портфолиото на своя разрастващ се конгломерат в пари, пише Financial Times.

Компанията разкри, че е продала през предходното тримесечие оставащата си позиция в автомобилния производител General Motors, инвестиция на стойност около 850 милиона долара.

Бъфет е продал и малък дял от 59 400 акции в логистичната компания UPS, намалил е собствеността си в производителя на компютри и принтери HP с 15% (стойността на дела е спаднала с над 1 милиард долара) и дяловете си в най-голямата петролна компания Chevron с 10 на сто.

Berkshire е разпродала също малки позиции в Johnson & Johnson и Procter & Gamble, дялове, всеки от които е струвал около $50 милиона в края на второто тримесечие.

Мениджър на активи, собственост на Berkshire, който инвестира независимо от Бъфет, известен като New England Asset Management, продължава да държи акции и на двете компании в края на септември, показват отделни документи.

Компанията е продала дялове в Amazon, Mondelez International и застрахователите Markel и Globe Life. Напуснала е Activision Blizzard, затваряйки арбитражен залог за сливане, че издателят на видеоигри ще финализира успешно продажбата си на Microsoft, въпреки антитръстовия контрол. Тази сделка приключи в началото на октомври.

Продажбите вдигнаха нетните продажби на Berkshire от публично търгувани акции до близо 40 милиарда долара през изминалата година, тъй като Бъфет откри по-голяма стойност в краткосрочните съкровищни бонове, които сега носят повече от 5 процента. Паричната позиция на Berkshire се изстреля до рекордните 157 милиарда долара в края на септември, подкрепена от по-високите лихви върху паричните средства и портфейла на съкровищниците, както и от силните оперативни печалби от стотиците бизнеси, които притежава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *