Когато дънките станат лукс

Аржентинците, които затягат кесиите си заради убийствена 140% инфлация в страната, прибягват до пазарите за използвани дрехи, за да си купят облекла на изгодна цена и да припечелят допълнителни пари в брой, продавайки свои, информира „Ройтерс“.

Южноамериканската страна, която е втората по големина икономика в региона след Бразилия, се сблъсква с най-голямата икономическа криза от десетилетия. Две пети от хората живеят в бедност и тази „сянка“ на нищетата е надвиснала над предстоящите в неделя (19 ноември) президентски избори.

Поскъпването на живота в Аржентина се ускори през миналата година до най-високото си равнище от 1991 година.

„Не можеш просто да отидеш в мола и да си купиш нещо, което харесваш, както правехме преди“, каза 22-годишният студент Айлен Чиклана в Буенос Айрес.
Нови дънки струват двойно повече, отколкото преди година и подобна покупка е една трета от минималната месечна заплата в Аржентина.

Годишната инфлация вероятно ще нарасне допълнително, когато властите оповестят официалните данни за октомври по-късно днес, като се очаква месечният растеж да е с около 10 процентни пункта, което е с малко под ценовите пикове през август и септември.

Беатрис Лаурисио, 62-годишна полупенсионирана учителка, заяви, че със съпруга си – служител в автобусна компания, посещават през уикендите пазари за облекло, където продават стари дрехи, за да свържат двата края.

„Ние сме средна класа, ниска средна класа, бих казала. Имаме работа, но сме принудени да идваме на пазара“, отбелязва тя, добавяйки, че, когато той е бил отменен преди една седмица заради лошото време, финансите на двойката са се „сринали“.

„Не правим това заради малко допълнителни пари, за да отидем на почивка в Бразилия, а го правим, за да задоволим дневните си нужди“, коментира Лаурисио.

Мария Силвина Перасо, организатор на панаира на облеклото в Тигре, в покрайнините на Буенос Айрес, заяви, че много хора пазаруват там, тъй като цените са се повишили много по-бързо от заплатите. Местната минимална месечна заплата е 132 000 песос или 377 долара по официалния обменен курс, макар на паралелния пазар тази сума да е двойно по-ниска – заради контрола върху капиталите – ограничения върху трансакциите на чуждестранни валути.

„При сегашното състояние на икономиката те купуват дрехи на 5 или 10% от стойността им в магазина и могат да пазаруват различни неща за семействата си“, заяви още тя.

Мария Тереса Ортис, 68-годишна пенсионерка, живее от пенсията си и случайни шивашки услуги, от които печели 400 песос на час, което е около долар по официалния курс. Тя ходи на панаира, за да си позволи дрехи, които в друга ситуация не би могла.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *