Търсенето на термопомпи изпреварва предлагането

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Европейските газохранилища са пълни малко на 67% към края на януари. Приблизително толкова е и количеството нагнетен газ и в Нидерландия, по данни на Gas Infrastructure Europe. В комбинация с мекото време и ниското потребление цената на водещия фючърсен пазар TTF на 16 февруари беше по-малко от 25 евро за мегаватчас. Това се случва за първи път от миналото лято.

Призракът на високите цени

За домакинствата и бизнеса още тегне ценовият ужас на електроенергията през 2022 година. Заради войната в Украйна, прекратяването на доставките на „Газпром“ за Европа и несигурната среда, цената на синьото гориво тогава стигна 300 евро, а впоследствие дълго време се задържа в рамките на 100 евро.
Комуналните сметки главоломно нараснаха със стотици евро на месец. Лятото на 2022 година е далеч зад гърба на потребителите, но те все още предпазливо врътват кранчето. Драстично по-ниските цени все още не могат да ги успокоят и да използват природния газ и енергията както в дните преди инвазията на Русия в Украйна, довели до драматичните събития на Стария континент.

За потребителите в Нидерландия предстои ново понижение на цените на синьото гориво и респективно месечната сметка. Все още обаче не е ясно с колко това ще се отрази на домакинствата. Необходимо е известно време на отделните газови доставчици да преизчислят сметките на абонатите си.
Според направено през февруари прочуване на статистическата служба на страната потреблението на газ се е понижило на годишна база, а оттам и драстично занижаване на годишните изравнителни фактури. За изминалата 2023 година са консумирани 30 милиарда кубически метра синьо гориво, което е с 5% по-малко спрямо 2022.

Индустрията също потребява по-малко

Индустрията също е завъртяла кранчетата. За пета поредна година намалява потреблението в електроцентрали, промишленост, обществени сгради и селското стопанство. Основно те се снабдяват както с конвенционален газ, така и с втечнен от САЩ. Преди инвазията на Русия в Украйна една четвърт пристигаше от Федерацията, а в момента почти половината от доставките идват от Норвегия. Руският внос в момента представлява едва 9%.

Домакинствата и индустрията в Нидерландия горят все по-малко газ

Независимо изследване на businessinsider.nl от началото на февруари потвърждава резултатите на националната статистика. Според проучването на сайта все по-малко домакинства годишно преминават прага на консумация от 1500 кубически метра газ.
Консултантската компания Essent допълва, че сметката за газ е приблизително 60% от месечната енергийна фактура. Кубиците обаче зависят от много фактори като квадратурата на дома, числеността на домакинството, дали жилището е санирано, колко е стар котелът.

Наблюденията на компанията показва, че обикновено собствениците на вили имат много по-голяма консумация от тези на апартаменти.
Многофалмилните жилища и кооперации също взаимно си помагат за намаляването на месечната енергийна консумация. Ако сте среден апартемент – сте сред печелившите, защото съседите ви отопляват и няма нужда да завъртате кранчето докрай в студените зимни дни. За добре отоплено жилище ще са необходими около 900 м3 газ годишно, или под половината от гореспоменатите 1500.
Не така стоят нещата в самостоятелна къща, където ще са нужни средно около 2200 м3 газ годишно. Това е почти 50% повече от средното потребление за страната.

Съветът на консултантите е, ако искате да спестите някое друго евро да ремонтирате покрива и санирате външните стени. Инвестирайте в модерен котел, който ще ви спестява 15-20% по-малко газ годишно.

Термопомпи

Алтернатива на котела за централно отопление е термопомпата. Това със сигурност ще намали средната консумация на газ. Спестявате много газ, като използвате добре енергията от земята или въздуха. Това е сравнително нов начин за отопление на домовете и често изисква основен ремонт на цялата инсталация, но предимствата на термопомпата са големи. Термопомпата получава топлината си от въздуха, земята или водата. Този начин на отопление беляза бум след 2021 година, но заради локдауна в Китай доставчиците бяха затруднени заради нередовните доставки на части. Стигна се до огромни списъци от чакащи, които трябваше да имат търпение няколко месеца до изпълнение на поръчката. Едва в края на 2023 година обработката на заявките се нормализира.

Според данни на секторната асоциация, в Нидерландия само за кризисната 2022 година са инсталирани 100 000 термопомпи, което е с близо 40% повече спрямо година по-рано. За да подобри климатичния отпечатък правителството (вече в оставка, б.а.) прие национална програма за поставяне на 200 000 термопомпи в жилища до 2026 година. За да насърчи подмяната на отоплението, кабинетът на Марк Рюте реши да субсидира домакинствата.
В законодателството още е записано, че след две години хибридната термопомпа ще се превърне в стандарт в отоплението на домовете. До 2030 г. в домовете трябва да бъдат инсталирани 1 милион термопомпи.

Бумът на термопомпите е предизвикателство и за индустрията, която трябва да ги осигури. Франк Агтерберг от Асоциацията на термопомпите споделя пред обществената телевизия NOS, че това е изпълнимо само ако навреме се увеличи производството и вносът на необходимите консумативи, предимно от Китай.
Изводът от телевизионен репортаж след обиколка на водещите производители на термопомпи в страната, е че всички работят по този въпрос, за да не се стига до недостиг. Доставчикът Itho Daalderop разшири производствените си мощности и може да сглобява до 100 000 термопомпи годишно.

Колегите им от Remeha се надяват да могат да доставят по 140 000 термопомпи годишно от 2024 г., след като също разширили базата си.
И докато производителите изглежда се справят с глада за термопомпи, пазарът е изправен пред друг проблем – недостиг на кадри, които да инсталират техниката. С нелеката задача се е заела предприемаческата организация Techniek Nederland, която прави всичко по силите си да обучи достатъчно термопомпени техници. Амбициозният план включва обучение във всеки един регион на страната. Младите кадри ще трябва да намалят и времето за монтаж от 32 на 16 часа, за да може да се изпълняват повече поръчки.

Цената на хибридна термопомпа е между 5000 и 7000 евро. Всеки, който закупи термопомпа, може да кандидатства за държавна субсидия до 30%. Това е добре за собственика на жилището, но огромно перо за правителството – особено, ако стане задължителна от 2026 г. като заместител на котела за централно отопление и 300 000 собственици на жилища могат да избират тази опция всяка година.
Миналата година Европейската инвестиционна банка изчисли, че ако тази субсидия се запази „наследниците“ на Марк Рюте в кабинета ще трябва да осигуряват по 2 милиарда евро за закупуването на 300 000 термопомпи годишно.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *