Как Турция ни задмина в атомната енергетика?

Коментар на енергийния експерт Борислав Боев, заглавието е на редакцията

Програмата за развитието на ядрената енергетика в Турция е урок по стратегическо енергийно планиране. Плановете за гражданска ядрена програма в страната започват още през 70-те години на миналия век.

Реалните стъпки обаче започнаха през 2010 г., когато правителствата на Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на първата ядрена централа в Турция – на площадката „Акуую“ на Средиземноморския бряг, в провинция Мерсин.

Пълномащабното строителство започна през 2018 г., като се предвижда на площадката да бъдат изградени четири ядрени енергоблока тип ВВЕР-1200/509.

Централата се изгражда по интересен проектен модел наречен „build-own-operate“ (BOO), което означава, че „Росатом“ (през „Атомстройекспорт“) финансира проекта от самото му начало, с първоначално притежание на 100% от капитала на проектната компания, развиваща проекта.

Такива модели са присъщи за страни, които досега не са имали гражданска ядрена програма и нямат опит в изграждането, експлоатацията и извеждането от експлоатация на ядреноенергийни съоръжения.

През 2023 г. строителството вече е в напреднала фаза, като се очаква пусковият срок на първи енергоблок да бъде в периода 2024-2025 г.

След завършването на централата, Турция ще има 4800 мегавата чиста, надеждна и сигурна електропроизводствена мощност.

И може би най-важното нещо – Турция сериозно развива човешките ресурси, които са от критична важност за безопасната работа на една ядрена централа. Само тази година в Политехническия университет в Санкт Петербург са подготвени 95 турски студента в специалност „Ядрена енергетика и ядрени централи – проектиране, инженеринг и експлоатация“. Те ще работят в новоизградената ядрена централа в Акую и са безценен актив за изграждането на системата от ядрени знания в страната.

Но плановете за развитието на ядрената енергетика не свършват до тук. Турция планира изграждането на нови ядрени мощности на още две площадки на брега на Черно море – Синоп и Инеада. За тези площадки още няма окончателно споразумение и избор на технология, но разговори се водят с големите играчи в ядрената енергетика в света – Русия, Китай, Южна Корея.

Нещо повече – в допълнение на изграждането на ядрени енергоблокове с голяма мощност, Турция открито проявява интерес и към строителството на малки модулни реактори, като през юли 2023 г. стана ясно, че се водят разговори със САЩ и Великобритания за такива проекти.

Следва да се запитаме, или по-скоро да се поучим как се развива ядрена енергетика?

Когато нямаш адекватно стратегическо целеполагане, когато налице е тотален политически хаос, резултатите са ясни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *