Турция изгражда АЕЦ до границата с България с помощта на Китай

Властите в Турция са твърдо решени да реализират амбициозните си амбиции за бурно развитие на атомната енергетика. След като проектът за първата АЕЦ в южната ни съседка е на финален етап на реализация, а за втора се говори отдавна, сега става ясно, че в близко бъдеще в страната ще има и трета атомна централа.

„Преговорите с Китай за изграждане на третата атомна електроцентрала в Турция отбелязват напредък и трябва да финализираме този процес през следващите няколко месеца“, обяви пред журналисти министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар, цитиран от hurriyetdailynews.com. Централата ще се строи в района на Тракия в западната част на Турция, като по-рано през годината се появиха информации, че вероятно тя ще бъде в близост до границата с България, край Лозенград (Къркларели).

Министър Байрактар съобщи още, че продължават и разговорите с Русия за втора АЕЦ в южната ни съседка, планирана в черноморската провинция Синоп.

Русия строи първата атомна електроцентрала в Турция – АЕЦ „Аккую“, в южната провинция Мерсин, като първи енергоблок се очаква да бъде пуснат в експлоатация през следващата година. Централата ще има четири реактора ВВЕР-1200, които ще произвежда общо 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, което е около 10% от потреблението на електроенергия в страната.

Според Алпарслан Байрактар в Турция се обмисля и развитието на малки модулни реактори.

„Можем да добавим 5000 мегавата малки модулни реактори към нашата система до 2050 година“, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *