Туризмът в част от Северозапада стои заключен

Да се озове човек целенасочено в град Кула, съвсем не е толкова лесна работа. Градът, скътан в самия край на Северозапада, наброяващ едва 3000 жители, е далеч от основните пътни артерии. През него минахме на път за мистичното село Шишенци. Можете да го разгледате, ако пътувате за Видин, или искате да хапнете сръбска плескавица със „Зайчарско пиво“ в близкия граничен град Зайчар, пише за Realno.bg Венцислав Петков – блогър, журналист, запален пътешественик и изследовател на непознатото.

Целта на посещението ни бе една от най-запазените късноримски крепости у нас, ситуирана в центъра на града, а именно Кастра Мартис. Каква бе изненадата ни, когато установихме, че това истинско бижу стои заключено. Изглед някой да го отключи няма, дори и през седмицата, а какво остава за събота и неделя. Ето това вече е сериозна забележка и дори нехайство от страна на държавата и на местната власт. Да имаш такова бижу, съхранено през вековете, и да го държиш заключено. Вместо да вземеш пример от крепостите „Овеч“ в Провадия или „Перистера“ в Пещера, където има поток от туристи, носещи немалки приходи в хазната.

Крепостта представлява квадратно укрепление с размери 40/40 метра, като във всеки ъгъл има по една кула. Най-запазена е югоизточната кула с височина от 16 метра. Именно тя дава и името на града Кула. Кулата е много внушителна, и аз лично не мога да се сетя на първо четене за по-запазена автентична кула на крепост в страната.

Входът на крепостта е от южната страна, а от западната има площадка за наблюдение. Застъпва се схващането, че крепостта е построена през III-IV-ти век, по времето на римския император Диоклециан. Разрушена е през втората половина на VI-ти век от аварите. По-късно, цар Иван Срацимир е използвал крепостта за защита на Видинското царство от османските нашественици. Тя е една от последните твърдини, паднали под турско робство.

И до ден днешен, крепостта не е достатъчно проучена. Имало е фрагментарни проучвания през 80-те години на XX век. Защо държавата не отделя средства проучванията да продължат, е въпрос, който няма адекватен отговор.

До крепостта има помещение, което може би е отредено за музей, но ще заработи ли и кога, не се знае.

Досами крепостта е сградата на съда в Кула, който поне засега, изглежда незастрашен от закриване при прекрояване на съдебната карта.

Освен крепостта, любителите на риболова и природата могат да разгледат красивият едноименен язовир, разположен в покрайнините на града, в посока Бойница. Ние спахме там на палатка и случихме на добър улов на костури и сомове.

Любителите на туризма могат да съчетаят посещението на Кула с разглеждане на пещерите „Венеца“ и „Магура“, както и Белоградчишките скали и крепостта „Баба Вида“ във Видин.


Кула е един нешлифован и непознат диамант на Северозапада. Хубаво градче, с голям, но неизползван туристически потенциал, както и уникална природа. Но, за съжаление, обезлюдено, без перспектива за младите хора, напълно отговарящо на общата тъжна картинка в Северозапада, пише Венцислав Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *