Това е първото търговско училище в България!

Автор: Д-р Борислав Боев, преподавател в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

Трябва по-често да пиша за подвизите на бележитите българи, вместо за злободневните теми в енергетиката. И затова, както се казва „от мястото на събитието“, качвам една снимка на Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ – град Свищов. Това е първото търговско училище в България!
И такива българи е имало!

„Народното образование и разпространението на светлината е единственото средство за благото и величието на България” – с тези думи на 20 септeмври 1882 г. Димитър Хадживасилев съобщава, че дарява сумата от 240 хил. златни лева, с която да се създаде реална или класическа гимназия в Свищов – родния град на баща му.

В училището трябва да се преподава и политическа икономика и да носи името на дарителя Димитър Хадживасилев (Д. х. Василев) (ок. 1814, Букурещ – 7 ян. 1884, Букурещ) – занаятчия кожухар, търговец на луксозни кожи, рентиер. Роден в семейство на българи, които след опожаряването на Свищов (1810) се преселват в Букурещ. Д. х. Василев взема активно участие в живота на българската емиграция като член на Българската добродетелна дружина и неин ковчежник. Той ратува за културно-просветния напредък на българския народ и финансово подпомага българските училища в Румъния, участва в издаването и разпространяването на книги.

През 1891 г. е обявен конкурс за сграда на училището, спечелен от виенския архитект Паул (Павел) Бранк. На 1 септ. 1892 г. е положен основният камък, а сградата е завършена през дек. 1895 г., като са изразходвани 586 хил. лв. И до днес тя е една от най-красивите учебни сгради и е обявена за паметник на културата. Зданието е солидно, на 2 етажа, с високи куполи, мраморни стълбища, красиви мозайки и стенописи.

*От фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *