Криза за какао, ново поскъпване на шоколада

Големите африкански заводи за какао в Кот д’Ивоар и Гана са спрели или намалили преработката, защото не могат да си позволят да купуват зърна, което означава, че цените на шоколада по света вероятно ще се увеличат още, съобщи Ройтерс, позовавайки се на четири търговски източника.

Производителите на шоколад вече увеличиха цените за потребителите след три години на слаби реколти от какао, като се очаква да последва четвърта такава в двете страни, които произвеждат близо 60% от какаото в света. Цените на какаото са се увеличили повече от два пъти през последната година, чупейки постоянно рекордите.

„Имаме нужда от сериозен спад на търсенето, за да наваксаме спада на предлагането“, коментира Стив Уотъридж от Tropical Research Services, световен експерт по какао.

Производителите не могат да правят шоколад, използвайки сурово какао и разчитат на преработвателите да превърнат зърната в масло и течност, които впоследствие да бъдат преработени в шоколад. Но преработвателите твърдят, че не могат да си позволят да купуват зърната.
Контролираният от държавата производител на зърна от Кот д’Ивоар Transcao, един от деветте големи завода в страната, заяви, че е спрял да купува зърна заради високата им цена, допълвайки, че все още работи със запасите си, но не не и с какъв капацитет. Два източника от сектора, пожелали анонимност, казаха, че заводът почти не работи.

Според единия от тях, други големи държавни заводи може скоро също да затворят врати. Същите два източника посочиха, че дори световният търговец Cargill е изпитвал затруднения да набави зърна за основния си преработвателен завод в Кот д’Ивоар, спирайки дейността си за около седмица миналия месец.

Във втория световен производител на какао – Гана, повечето от осемте завода, включително държавната Cocoa Processing Company – CPC, многократно спират работа за седмици от началото на сезона през октомври, според информация от два различни източника от индустрията.
Компанията заяви, че работи с около 20 процента от капацитета си поради недостиг на зърна.
Ръстът на цените разрушава отдавна установен механизъм за световна търговия с какао, чрез който фермерите продават зърна на местни дилъри, които ги продават на преработвателни предприятия или световни търговци.

След това тези търговци продават зърна или какаови продукти – масло, прах и какаова течност, на световни шоколадови гиганти като Nestle, Hershey и Mondelez. В нормални времена пазарът е силно регулиран – търговци и преработватели купуват зърна от местни търговци до една година предварително на предварително договорени цени. След това местните регулатори определят по-ниски изходни стойности на селското стопанство, които фермерите могат да налагат за зърна.

Във времена на недостиг като тази година обаче системата се разпада – местните дилъри често плащат на фермерите надбавка към изходната цена, за да осигурят зърна. След това дилърите продават зърната на спот пазара на по-високи цени, вместо да ги доставят на предварително договорени цени.
Тъй като световните търговци бързат да закупят тези зърна на всяка цена, за да изпълнят задълженията си към шоколадовите фирми, местните преработватели често остават без зърна.

Властите на Кот д’Ивоар и Гана обикновено се опитват да защитят местните растения, като им отпускат евтини заеми или ограничават обемите зърна, които световните търговци могат да закупят. Тази година обаче растенията не получават какаото, което са поръчали предварително, и не могат да си позволят да купуват на по-високи спот цени.

Производителите на шоколад вече вдигнаха цените. Магазините за търговия на дребно в САЩ са таксували с 11,6 на сто повече шоколадови продукти миналата година в сравнение с 2022 г., показват данни на фирмата за пазарни проучвания „Съркана“ (Circana).
Международната организация по какаото (ICCO) очаква световното производство на какао да спадне с 10,9 на сто до 4,45 милиона метрични тона този сезон.

Смилането, което е мярка за търсенето, ще падне с 4,8 на сто до 4,78 милиона, тъй като преработвателите се борят да купуват зърна и доставят по-малко масло на по-висока цена на производителите на шоколад, което от своя страна повишава цените.
Несъответствието между търсенето и предлагането ще остави пазара с дефицит от 374 000 тона този сезон спрямо 74 000 тона през миналия сезон, според Международната организация по какаото (МОК).

Това означава, че преработвателите и шоколадовите фирми ще трябва да се възползват от запасите от какао, за да покрият напълно нуждите си. Международната организация по какаото очаква световните запаси от какао да паднат до най-ниското си ниво от 45 години до края на сезона.

Уотъридж от Tropical Research Services смята, че пазарът на какао може да отчете нов дефицит през следващия сезон въз основа на сериозността на болестта по зърната в Западна Африка.
Пазарът не е виждал четири последователни години на дефицит от края на 60-те години на миналия век, показват данните на МОК.

Автор: Ивона Величкова, БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *