Тази криза ще е различна, банките са подготвени

Тази година европейският ипотечен пазар е напът да отбележи най-бавния си темп на растеж от десетилетие насам, тъй като по-слабият икономически подем и по-високите разходи по заеми оказват влияние върху търсенето на ипотечни кредити. Това съобщи Financial times, позовавайки се на заключенията от най-новия годишен доклад на британската финансова корпорация Ernst and Young – EY, посветен на кредитирането в еврозоната.

Според оценките в доклада ипотечният пазар в еврозоната ще нарасне с едва 1,5% на годишна основа през настоящата година, както и с 2,4% догодина. За сравнение през 2022 г. ипотечните сделки се увеличиха с 4,9%.

Нарастващите лихвени проценти, които достигнаха исторически максимум от 4% в еврозоната през септември, и устойчиво високата инфлация са потиснали търсенето на ипотеки, обясняват експертите.

„Жилищният пазар понася най-големия удар“, казва Омар Али, управляващ партньор на финансовите услуги на EY в Европа, Близкия изток, Индия и Африка. За домакинствата в цяла Европа високите разходи за живот и заеми означават, че по-малко хора се насочват към покупки на жилища.
Банковото кредитиране в еврозоната се сви тази година, след като Европейската централна банка направи 10 последователни увеличения на лихвите, за да се опита да спре инфлацията.

В своя доклад EY посочва тежко засегнатите жилищни пазари в еврозоната, особено този в Германия, както и затягането на условията за кредитиране на някои банки, като причини, довели до свиване на търсенето и отпускането на ипотечни заеми.

„През тази година, тъй като лихвените проценти и геополитическото напрежение се повишиха, европейската икономика – и банките, които я подкрепят – бяха подложени на изпитание“, каза Найджъл Моден, ръководител за банковия сектор и капиталовите пазари на компанията.

Според него обаче капиталовите буфери, които европейските банки са изградили през последните 15 години, означават, че кредитните институции са много по-добре подготвени за отслабване на ипотечния пазар, отколкото след световната финансова криза през 2008 г.

Въпреки че растежът на банковото кредитиране се очаква да се забави в краткосрочен план, пазарът ще се възстанови. Може да е бавно, но при липса на непредвидени предизвикателства очакваме стабилно подобряване на икономиката и обема на кредитирането, прогнозират експертите.

За 2025 и 2026 г. компанията прогнозира, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне със съответно 3,3 и 3,2%.

Като цяло кредитирането от европейските банки се предвижда да нарасне с 2,1 процента през 2023 г. в сравнение с достигнатия 14-годишен връх от 5% през миналата година.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *