„Безплатното“ образование започна със 143 лева за учебни тетрадки в V клас в столично училище

Въпреки че според Закона за предучилищното и училищното образование всички ученици от предучилищна възраст до VII клас получават безплатни комплекти за новата учебна година, а в чл. 9. (1) е записано, че „задължителното предучилищно и училищно образование в държавните и в общинските детски градини и училища е безплатно за децата и учениците“, реално нещата не стоят точно така, показва родителски сигнал до Realno.bg.

Общо по 143 лева за допълнителни, но задължителни учебни комплекти са заплатили родители на петокласници от столичното 125 СУ „Боян Пенев“. Тази цена за началото на безплатната учебна година дори е по-висока, но е намалена с 13% заради отстъпката, която един от родителите, който прави поръчката, използва в издателство.

Това е сметката само за допълнителните учебни тетрадки, в която не влизат парите за учебника и тетрадката по английски език:

В сумата влизат общо 12 допълнителни учебни тетрадки по всички предмети, плюс учебник по английски. Като втори чужд език предметът не влиза в безплатния комплект, който родителите са получили преди 15 септември. Само за учебника и учебната тетрадка по английски език родителите са платили 55 лева.

Припомняме, че през февруари т.г. Народното събрание прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование, според които всички ученици от I до XII клас, както и децата в предучилищните групи, ще получават безплатни учебници, но от учебната 2024/2025 г. Сега учебниците за гимназиалния етап се купуват от учениците и родителите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *