Съкращават 85 млн. работни места заради изкуствения интелект и автоматизацията

85 млн. работни позиции ще бъдат съкратени вследствие на автоматизацията и изкуствения интелект. Това сочи проучване на електронната образователна интерактивна платформа в интернет Coursera. На тяхно място за същия период ще бъдат създадени нови 97 млн. работни места.

“Петата индустриална революция на изкуствения интелект ще промени профила на всички професии”, каза за Realno.bg HR експертът Борислава Георгиева. “За съжаление много често хората работят работа, която не харесват и това ги убива, вредно е за тях, за околните им и за икономиката. Защото един човек, ако работи с нежелание, няма как да има добра производителност или да се чувства добре. Ако правиш нещо и то те изпълва с енергия и се чувстваш удовлетворен и очите ти светят, тогава имаш добра предпоставка да смяташ, че това е нещо, в което можеш да станеш добър и да имаш успех, ако го работиш. Дори в момента да е криза, във всяка криза се появяват поне 3 възможности. Най-важното е да знаем с какво искаме да се занимаваме. Какво е нещото, което бихме работили и без пари?”, допълва експертът. Тя даде пример от практиката си с жена на 50 години от държавен служител, която се преквалифицира в QA. “Направихме няколко сесии и колеги я препоръчаха в една голяма българска компания и сега вече 2 години си работи успешно там”, обясни Георгиева.

Според НСИ броят на заетите в третото тримесечие намалява с 33 479 спрямо второто тримесечие. Броят на отворените позиции от 17 800 през второто тримесечие, се увеличава с 675.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *