Суперскоростен влак ще свързва Анкара и Истанбул

Суперскоростен влак ще свързва Анкара и Истанбул за 80 минути, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу, представяйки нов проект, с който железопътната мрежа в Турция ще бъде поставена в крак с времето. Разстоянието между двата града е 344 километра.

„Въпреки че сегашният високоскоростен влак между Истанбул и Анкара отговаря на днешните нужди, като свежда времето за пътуване до 6 часа, в дългосрочен план ще са необходими различни транспортни алтернативи за връзката между двата най-населени града в страната”, заяви Уралоглу в телевизионно интервю, за което съобщава „Хюриет дейли нюз” и БТА.

Според министъра сегашният влак между Истанбул и Анкара „неминуемо ще се окаже недостатъчен след десетилетие”, а с новия супербърз влак, който се предвижда да обслужва връзката между двата града, „страната ще премине на следващото технологично ниво”.

Новият влак ще развива скорост от 350 километра в час. Проектът ще бъде завършен на хартия до 2028 г., а влакът ще бъде пуснат в експлоатация до 2035 г.

В Турция, според министър Уралоглу, ще бъдат изградени и четири нови летища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *