Строят АЕЦ в район, в който температурите падат до -56°С

Руските компании „Росатом“ и „Норникел“ подписаха споразумение за сътрудничество за изграждане на АЕЦ с малка мощност за снабдяване на Норилския промишлен район. Той се намира край един от най-северните градове на планетата – Норилск, където в 2/3 от годината средните месечни температури на въздуха са отрицателни и падат до минус 56°C.

Норилск е разположен в зона със субарктичен климат, като през зимата на територията на Голям Норилск падат до 2 милиона тона сняг.

Норилският промишлен район се развива и има нужда от много електроенергия и това е една от причината двете компании да проучат възможните решения на този въпрос. Предстои да се определят приоритетна площадка за разполагането на нови атомни мощности, необходимата инфраструктура и модел за реализирането на проекта, стана ясно от съобщение на „Норникел“.

„Планираме да проучим нуждите на Норилския промишлен район и да изберем най-подходящия начин за енергоснабдяването му. С приоритет може да бъде разглеждана идеята за АЕЦ с малка мощност на базата на най-новата реакторна инсталация РИТМ-400“, отбеляза генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *