Старозагорско под блокада

Блокадата на възлови пътни артерии в Старозагорско продължава вече повече от денонощие, а недоволни миньори и енергетици, които се борят за работните си места, нямат намерение да се отказват, става ясно от публикации в социалните мрежи от последните часове. Според информация в групата „За Марица Изток“, продължава да е блокирано преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

Стотици енергетици от Маришкия басейн настояват за отлагане на идеите на правителството за постепенно ограничаване на работата на тецовете. Те са заложени в Териториалните планове за справедлив преход, от които правителството чака европейско финансиране и не иска да се отказва. Въпреки протестите, по думите на премиера Николай Денков, документите с Плана за справедлив преход ще бъдат внесени в Европейската комисия.

„Колеги, приятели, държим позициите на Прохода на републиката!!!! Призовавам всички, които имат възможност да се присъединят. Имаме нужда от да вземем душ и няколко часа почивка“, пише Ростислав Рашев.

Според съобщение на АПИ от тази сутрин „временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили по път I-5 Стара Загора – Димитровград поради протестни действия. Тежкотоварният трафик се пренасочва по обходен маршрут Гълъбово – Раднево – Нова Загора и се регулира от пътна полиция“.

По-рано днес стана ясно, че министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват на спешна среща при протестиращите енергетици и миньори в опит за успокоение на обстановката. Разговорите трябва да се проведат в 13:00 ч. в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“. Има сигнали от енергетици, че поканата може да бъде отхвърлена. Премиерът Николай Денков от своя страна организира среща с протестиращите утре от 16:00 ч. в Министерския съвет в София.

В социалните мрежи има призиви за обединение на привърженици на футболните отбори на Ботев Пловдив и Берое в подкрепа на протеста на енергетиците. Довечера на новия стадион „Христо Ботев“ в Пловдив двата отбора ще играят един срещу друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *