Стагфлация на хоризонта

Войната между Израел и „Хамас“ може да изправи европейската икономика пред нови предизвикателства – от сривове на енергийния пазар до приток на бежанци. Това заяви пред Financial Times управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас, предава Ройтерс. Той е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), която определя паричната политика в еврозоната.

Конфликтът в Близкия изток е вероятно да има стагфлационен ефект, ако се усложни, тъй като страните от еврозоната продължават да внасят голямо количество енергийни продукти, посочва Стурнарас. Стагфлацията (от стагнация + инфлация) е термин от макроикономиката, с който се означава състояние, характеризиращо се със застой на икономическия ръст, увеличение на инфлацията и ръст на безработицата.

Янис Стурнарас смята, че сътресенията в Близкия изток са изместили баланса при паричната политика на ЕЦБ в посока, при която не би трябвало да бъдат продължени мерките за нейното затягане. По този начин гръцкият централен банкер се обяви срещу продължаващото увеличаване на лихвените проценти и другите мерки на ЕЦБ за овладяване на високата инфлация.

Европейската централна банка през септември повиши основните си лихвени проценти с 0,25 процентни пункта, с което нейната депозитна лихва достигна 4% – най-високото ниво, откакто съществува единната валута. Решението бе взето въпреки страховете от забавяне на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *