Средната цена на жилище в САЩ достигна 379 000 долара

Продажбите на вече обитавани жилища в САЩ са нараснали с 3,1 на сто през януари на сезонно коригирана основа спрямо декември – до 4 милиона жилищни единици. Това представлява петмесечен връх на продажбите, съобщи Си Ен Би Си, цитирайки най-новите данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

В сравнение с януари 2023 г. обаче през миналия месец продажбите на обитавани жилища в САЩ са намалели с 1,7 на сто.
Данните включват сключените договори за продажба, които вероятно са били подписани още през ноември и декември. Тогава лихвените проценти по ипотечните кредити отстъпиха от достигнатия през октомври максимум от 8 на сто. До средата на декември лихвите спаднаха до около 6,6 на сто, а днес те са на равнище от над 7 на сто, според специализирано издание „Моргидж нюз дейли“ (Mortgage News Daily).

„Докато продажбите на жилища остават значително по-ниски в сравнение с преди няколко години, месечният ръст през януари дава началото на по-силно търсене и предлагане“, каза Лорънс Юн, главен икономист на NAR. Купувачите на жилища се възползват от по-ниските лихви по ипотечните кредити в сравнение с края на миналата година, добави той.

Наличностите от жилища за продажба през януари са се увеличили до 1,01 милиона единици, което е с 3,1 на сто повече от януари 2023 г., но все още предлагането остава ниско. Тази динамика е причината пазарът все още да изпитва възходящ натиск върху цените на жилищата.

Средната цена на американско жилище през януари нарасна с годишен темп от 5,1 на сто до 379 100 долара, което е исторически максимум за януари.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *