Смяна на врата за апартамент мина 1000 лева

Ремонтните услуги в София и по-големите градове в страната продължават да поскъпват и тази тенденция засяга фирмите производители и търговците на врати, показва проверка на Realno.bg.

Осреднена стойност на стандартна врата за панелен апартамент с MDF покритие, извън луксозния сегмент, струва между 750 и 800 лева, според ценовата листа на 5 произволно избрани компании в бранша.

С монтажа, който в повечето случаи отнема до 1 месец от деня на поръчката, услугата излиза около и над 1000 лева за премахване на стандартна дървена каса, с каквито са не малко панелни жилища в София, демонтирането на старата врата, монтаж на новата и изграждане на праг.

Не всички компании предлагат монтаж. На пазара има повече търговци, като в това число влизат и големи търговски вериги за строителство.

Самият монтаж е поскъпнал осезаемо за година, като през 2023 г. стандартен монтаж на врати се движеше в рамките на 100 – 150 лева в зависимост от спецификите на сградата, а сега говорим за 150 – 270 лева за стандартна входна врата и около 100 – 150 лева за вътрешна врата. Тук има редица въпросителни, обаче, обясняват специалисти. Въпреки че транспортът за София например е безплатен, от значение е етажът на блока и дали има товарен асансьор или „момчета трябва да мъкнат вратите на ръка“. Ако е така, услугата поскъпва драстично.

Средната цена за нова врата на стая в апартамент, която Realno.bg получи от 5 оферти, е 290 лева, а услугата, заедно с монтажа, излиза около 450 лева, ако искате да имате нова врата на детска, спалня или кухня. При вратите за бани и тоалетни средната цена на базова алуминиеви врата е около 300 лева, а ако държите вратите в мокрите ви помещения да не изглеждат като в нискобюджетен хотел, т.е., с по-разчупена и уютна визия, особено откъм коридора, предложенията, които разгледахме започват от 600 лева за влагоустойчива врата и достигат до 1000 лв.

В зависимост от политиката на компаниите огледите от консултант варират от 20 до 60 лева, като при поръчка сумите се приспадат от крайната цена на поръчката.

Цените на блиндираните врати варират, като най-ниската цена започва от 500 лева, но дори на пръв поглед евтините блиндирани врати изглеждат компромисни, както откъм качество, така и откъм визия.

Тъй като в София търсенето е голямо, а не много компании предлагат производство по поръчка и монтаж на врати, редица фирми от провинцията „атакуват“ пазара с изнесени офиси в София и монтажисти, които събират поръчки по телефона и посещение на място по график. Свързахме се с такива фирми от Благоевград и Плевен – при тях графикът на посещенията на специалист за огледи е седмичен, а доставката и монтажа на избраната врата отнема между 3 и 4 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *