Смог над София, общината реагира с призиви и проверки

За пореден ден с мръсен въздух в София сигнализират читатели на Realno.bg. От любителски снимки на Димитър Иванов от автомобила му в 09:45 часа, направена от Околовръстното шосе в близост до разклона за жк „Младост 4“, с просто око се вижда тежък смог, обгърнал района и съседния квартал „Дружба“, както и отпечатъкът в атмосферата от активната работа на Топлофикация София.

Според данни на глобална мрежа от станции Sensor.Community, създадена от участници за отворени данни за околната среда, в 09:28 часа показателите на станцията в „Младост“ отчитат средно количество фини прахови частици (ФПЧ) в района от 89.68 µg/m³ за PM10 и 46.34 µg/m³ за PM2.5

Според индекса за чистота на въздуха AQI, качеството на въздуха е „Лошо“. Това, според платформата, означава, че “всеки човек е изложен на неблагоприятното въздействие и може да почувства ефекти върху здравето. За хората от по-чувствителни групи последиците са по-сериозни.

Цветният код, отговарящ на замърсяването на сателитната карта, е „Оранжев“.

Данните на Столична община (СО) от платформата air.sofia.bg потвърждават тези даннни:

Предприетите мерки от Столична община „за подобряване качеството на атмосферния въздух на 19 декември 2023“, са следните:

СО отправя призив към гражданите да ограничат използването на лични МПС. По възможност пътуванията да се извършват с обществен транспорт, споделени форми на пътуване, придвижване с велосипед или пеша (когато е приложимо)

СО отправя призив за ограничаване използването на камини с открита горивна камера, в случай, че е втори топлоизточник (когато е приложимо)

Столичен инспекторат, съвместно с районните администрации и дирекция „Общински строителен контрол“, предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии.

СО отправя призив към гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо).

Столичен инспекторат предприема извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици и при необходимост привлича за проверките представители и на други институции и ведомства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *