Слънчев бряг тъне в мрак

Слънчев бряг да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата в продължение на десетилетия не може да приеме необходимите законодателни промени за уреждане на статута на националните курорти. Това предлага заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов в публична позиция. Ето какво още пише той:

„Не може най-големият курорт в България да тъне в мрак 9 месеца в годината, а бизнесът да не може да оперира. В момента в курорта е издигната невидима Берлинска стена, чието влияние обаче се усеща както от живеещите целогодишно на територията на Слънчев бряг, така и от посетителите на курорта. В едната част на Слънчев бряг, която се управлява от община Несебър, има улично осветление, сметоизвозване и грижи за инфраструктурата през цялата година, докато източната, която се управлява от държавното дружество „Слънчев бряг“ АД, се стопанисва активно единствено през три месеца от годината. Инвеститорите в курорта плащаме данъци и местни такси, но не можем да работим през по-голяма част от годината, заради което ние губим приходи и туристи, а хазната – приходи.

От години национално представената организация с 36 регионални структури БХРА настоява за уреждане на статута на националните курорти, но въпреки че за това са необходими минимални законодателни промени и основно желание от страна на управляващите да се справи с проблема, това не се случва дълги години. В резултат на това всяко лято се повтарят едни и същи проблеми с поддържане на инфраструктурата – водна, електрическа и пътна, а приходите на държавното дружество се формират основно от дейността на паяците в Слънчев бряг, които от своя страна отблъскват туристите и повече пречат, отколкото да помагат на туризма. В момента туристическият бизнес съвестно плаща всички местни данъци и такси, но парите, които се събират, не се инвестират обратно в курортите. Дори и да искат, общините нямат законово право да влагат пари в инфраструктурата на Слънчев бряг, която се стопанисва от държавното дружество.

Необходимо е да се приема търговска схема за съответния национален курорт, да се определи транспортната схема, да се поддържа общата инфраструктура, да се въведат изисквания за чистота, озеленяване и паркоподдържане, осветление, качество на настилките на пътищата и алеите в курортите, а в случай, че инфраструктурата не се поддържа, да се предвидят санкции. Освен това трябва окончателно и трайно да бъде решен въпросът с осигуряването на надеждна охранителна дейност, да се предвидят противопожарни служби на територията на курортите, да се рекламират целево, да се контролират шума, да се инвестира в озеленяване. Нужна е и политика по застрояването, сметосъбиране“, посочва Веселин Налбантов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *