Слонът в стаята на висшето образование е качеството

Коментар на икономиста д-р Борислав Боев*

Размисли за „безплатното“ висше образование. Едно от най-тъпите предложения в историята. Противно на казионната икономическа школа в университетите, няма нищо безплатно – винаги някой плаща за него. Добре, че на този етап тази идея не се прие, защото нейната реализация нямаше да реши нито един проблем на висшето ни образование. Напротив, щеше да ги задълбочи.

Моята теза е, че ако висшето образование е безплатно, съчетано с брутално ниските критерии, породени от сгрешения механизъм на финансиране на висшите училища, това ще съсипе и малкото останал интелектуален потенциал на нашата нация. Но у нас, както и на Запад, за огромно съжаление, висшето образование се е превърнало не в зона, в която се формират свободомислещи личности, а в която се индоктринират хора в правата вяра, обикновено зададена от някое правителство или наднационална организация.

Слонът в стаята на висшето образование, който не се вижда (или нарочно не се вижда), е качеството на образованието. То зависи пряко от подготовката, професионалните и моралните качества на академичния състав. Като един „инсайдър“ смея да твърдя, че селекцията по отношение на академичния състав, в огромната си част, с изключение на малки оазиси на професионализма, е отрицателна. Нищо ново за системата не само на държавното висше образование – всяко едно поколение търси хора, с минимум едно ниво надолу професионални и личностни качества, защото те са идеални за контрол и подчинение. Така академичната кариера на старите си продължава по добре утъпканата писта до пенсия, а идващите поколения покорно си слушат, папкат и чакат да заемат мястото на своите ментори. Системата възпроизвежда система, а от това страда качеството на образованието.

Проблемът не е само финансов, той преди всичко е морален и нравствен. И за да не кажете, че съм академичен нихилист – абсолютно същите проблеми ги има в западните университети. Затова там царуват нови специалности и висини в науката като климатични изследвания, джендър баланс, социално равенство, устойчиво каквото се сетите и т.н.

*Коментарът е от личния фейсбук профил на д-р Борислав Боев. Заглавието е на Realno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *