Следете внимателно какво се случва с ипотечното кредитиране

Коментар на Мирослав Запорожанов, администратор на фейсбук групата InvestPRO Общество

Когато говорим за тази изключително чувствителна тема за българина – имотите, то следва да бъде разбрано едно много важно нещо:

Кредитирането е пряко свързано с търсенето и предлагането на имоти (най-вече апартаменти и парцели за строителство).

Когато то е високо и расте, всички печелят, защото банките създават нови пари, които започват да се въртят в икономиката.

Когато кредитирането достигне своя пик, психологията започва да се обръща, защото новите пари стават все по-малко, а реинвестираните пари от строителите рефлектират в по-голямо предлагане, което е разчитало на малко по-високо търсене.

Обръщането на психологията не винаги води до срив в цените. За срив е нужно доста повече, като например т.нар. forced sellers (принудени продавачи) – това са хора или компании (строителни или инвестиционни), които не могат да изплащат ипотеката си/проекта си поради някакви причини (липса на работа, много намален доход или липса на наемател).

Едно обаче е сигурно. Когато ипотечното кредитиране се забави, това влияе пряко върху доходността на имота най-вече от гледна точка на капиталовия прираст (т.е. ограничава растежа на цената).

Следете внимателно какво се случва с ипотечното кредитиране през 2024 г. То ще е един от предвестниците на промените в пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *