Свободен пазар на ток? Друг път!

Автор: Страхил Иванов, Realno.bg

Поредното отлагане на либерализацията на пазара на енергия за битовите потребители стана факт малко преди да се разпусне парламентът заради нова предизборна кампания. Сега причината е, че абсолютно всички парламентарно представени партии се съгласиха да не се „заиграват“ с гласа на избирателите си.

Мислите ли, че това е случайно? Енергийните „експерти“ отдавна говорят, че битовите потребители трябва да преминат на свободния енергиен пазар, но политиците реално не смеят да направят тази стъпка. Причината е проста – енергийната реформа в България се забави изключително много през годините и страната ни не е готова да премине към изцяло либерализиран пазар. Самият пазар може да приеме 4,6 млн. потребители, но само това не е достатъчно.

Все още страната ни не е наясно колко точно са енергийно бедните потребители и как ще бъдат подкрепени. Неясно остава и откъде ще дойдат парите за обезщетения на електроразпределителните дружества, след като във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ дефицитът минава половин милиард лева. Пари няма нито за компенсиране на електроразпределителните дружества, още по-малко за енергийно бедните потребители. А какво ще се случи, ако цените на борсата рязко се увеличат, както през 2022 година? Ако тогава се намериха пари за компенсиране на потребителите на едро, то сега няма откъде да се намерят финансови средства за 600 000 потребители, та камо ли за над 5 млн.

Да погледнем какво стана и с либерализацията на пазара на едро на ток. Първо, борсовият пазар е все още нестабилен. Наблюдават се периоди на много ниски цени, които се редуват с такива с високи стойности. Причината са фотоволтаичните централи, които произвеждат огромно количество електроенергия през слънчевите часове. Точно в часовете на ниска консумация на ток имаме свръхпроизводство, което няма къде да се реализира. В същото време вечер, когато битовите потребители се прибират по домовете си и консумацията на електроенергия расте, цените се увеличават осезаемо.

Свободният пазар на електроенергия е труден за прогнозиране. Не липсват и случаи на манипулиране на ликвидността на борсата. Държавният регулатор КЕВР напоследък започна да „хваща“ подобни манипулации, но все още е твърде рано да се говори за тотален контрол на този порочен модел на работа на енергийната борса.

Цените на пазара по принцип се определят от търсенето и предлагането, но често борсовите играчи се концентрират в големи обеми, пласирайки електроенергията си основно в платформата „Ден напред“. Това се случва основно в случаите, когато се нарушават правилата на борсата. Много често те купуват евтината електроенергия, произведена от фотоволтаиците, продавайки я в чужбина и в България цената в същото време се повишава.

Нека не се лъжем. България е далеч от изцяло либерализиран пазар на електроенергия. Нито имаме добре развит енергиен пазар, в който да сме сигурни, че всичко е прозрачно и по правилата, нито има пари за компенсации. Не става само с прецизиране на технически детайли по отношение на плащания, фактуриране, подпомагане на ликвидността на крайните снабдители. Фокусът на пазара трябва да е върху потребителя. Предстои още много работа и тя изисква година или две, ако въобще някой иска да я свърши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *