Готов е най-новият ядрен реактор в САЩ

Четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтъл“ в американския щат Джорджия достигна първа критичност – ключов етап в поредицата от предстартови тестове, който проправя пътя за търговска експлоатация, планирана за второто тримесечие на 2024 г., съобщи Nucnet.org.

„Вогтъл-4“ е втората АЕЦ на „Уестингхаус“ с технология AP1000 на площадката в щата Джорджия. Трети енергоблок влезе в експлоатация на 31 юли 2023 г. Двата енергоблока са първите новопостроени АЕЦ в САЩ от 30 години насам след редица преразходи и отлагания. Първоначалната цена от 14 млрд. долара (13 млрд. евро) за трети и четвърти енергоблок на централата сега надхвърля 30 млрд. долара.

Разходите за Georgia Power, която има 45 % дял в проекта ще бъдат около 15 млрд. долара. Изграждането на трети енергоблок на АЕЦ „Вогтъл“ започна през март 2013 г., а на четвърти – през ноември същата година. През октомври 2023 г. Georgia Power съобщи, че датата за пускане в експлоатация на четвърти енергоблок се отлага за 2024 г., поради повреда в една от четирите охладителни помпи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *