САЩ ограничават продажбата на чипове на Nvidia за Китай

САЩ ограничават продажбата на чипове, които Nvidia Corp. е разработила специално за китайския пазар, като част от мащабните нови актуализации за ограничаване на износа, имащи за цел да блокират достъпа на Китай до високо напреднали полупроводникови технологии, съобщи Ройтерс.

По-строгият контрол ще бъде насочен към чиповете A800 и H800 на Nvidia, които американската компания създаде за износ в азиатската страна, след като администрацията на президента Джо Байдън въведе първоначалните си ограничения миналия октомври, посочи високопоставен американски служител. Тези ограничения, включително актуализираните правила, публикувани във вторник, имат за цел да попречат на Китай да получи достъп до авангардни технологии с военна цел.

Новите правила също така изискват компаниите да уведомяват правителството на САЩ, преди да продават чипове, които попадат под контролирания праг. Най-модерните нови чипове са най-добри за захранване на модели с изкуствен интелект (ИИ), отбелязва високопоставен служител на американската администрация.

САЩ искат да наблюдават дейността в т.нар. „сива зона“, добави той, като същевременно отказа да коментира конкретните параметри на чиповете, които ще бъдат засегнати от новите ограничителни правила. Администрацията ще прегледа уведомленията на компаниите в рамките на 25 дни, за да се определи дали фирмите се нуждаят от лиценз за продажба на тези чипове в Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза в понеделник на редовен брифинг за пресата в Пекин, че нейната държава се противопоставя на „политизирането, инструментализирането и използването на търговските и технологични въпроси като оръжие от страна на САЩ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *